Міллер звинуватив ЄС в розвалі моделі роботи "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер звинуватив ЄС в розвалі моделі роботи "Газпрому"

Енергетика
5215
Голова “Газпрому” Олексій Міллер на спеціально підготовленій конференції в Берліні визнав, що модель роботи монополії в Європі розвалюється, звинуватив у цьому споживачів і владу ЄС і переклав на них відповідальність за наслідки аж до зупинки поставок.
Говорячи про створення Енергосоюзу ЄС, Міллер підкреслив, що якщо Єврокомісія захоче встановити єдину імпортну ціну на газ, “то це буде не найнижча з тих цін, за якими ми поставляємо газ в Європу”. Більш того, вперше офіційно і відкрито від імені “Газпрому” прозвучала загроза зупинки поставок. “Звертаю вашу увагу, в чому наша конкурентна перевага – ми можемо тримати паузу, якщо треба, ми цю паузу будемо тримати, якщо нас просто до цього змусять”, – заявив Міллер.
До цих пір і російська влада, і керівництво “Газпрому” наполягали, що по своїй волі ніколи не будуть порушувати контрактних зобов’язань перед європейськими клієнтами. Зараз йдеться про частково вимушену ситуацію – якщо Європа зробить неможливою реалізацію проекту газопроводу “Турецький потік”, як це вже сталося в грудні 2014 року з South Stream. Олексій Міллер підкреслив, що проект “блокувався тільки з метою збереження статус-кво транзиту через Україну”.
В Єврокомісії вчора заявили, що “не коментують заяви”. Але, за словами джерел “Комерсанта” в Брюсселі, їх позиція в газових відносинах з Москвою теж посилилася.
Тепер претензії ЄС до “Газпрому” не зводяться тільки до принципів ціноутворення та дотримання вимог Третього енергопакету.
ЄС, який багато і не дуже результативно обговорював в останні роки зниження залежності від російського газу, тепер може форсувати вирішення цієї проблеми, перейшовши від теорії до практики. Наприклад, для південної Європи потенційним постачальником міг би стати Іран, предметні переговори з яким з цього питання Єврокомісія хотіла б провести вже цього року, дочекавшись зняття зі країни міжнародних санкцій.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас