МВФ: "Розумна девальвація" гривні допоможе бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: "Розумна девальвація" гривні допоможе бізнесу

Казна та Політика
4707
Програма розширеного фінансування EFF для України Міжнародного валютного фонду (МВФ) має ризики в силу невизначеності ситуації в країні, проте Фонд зобов’язаний був підтримати уряд і народ України в їх прагненні здійснити реформи і відновити економічне зростання, заявив перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон.
“Зараз Україна має політичну волю, але вона має боротися з повномасштабною економічною і фінансовою кризою. І в перший раз за довгий час відкрито політичне вікно можливостей: країна обрала лідерів, які підходять до вироблення економічної політики цілеспрямовано і відповідально”, – сказав Ліптон, виступаючи в Peterson Institute у Вашингтоні у вівторок.
При цьому Ліптон назвав відновлення конкурентоспроможності економіки України та стабілізацію банківського сектора країни головними завданнями української влади до кінця поточного року.
“Критично важливо відновити конкурентоспроможність економіки, підірвану курсовими коливаннями, – зазначив Ліптон. – Розумна комбінація девальвації гривні та гнучкості валютного курсу дозволить створити базис для українського бізнесу, готового поборотися за іноземні ринки”.
Як відомо, МВФ схвалив розширену програму кредитування EFF для України загальним обсягом $17,5 млрд терміном на 4 роки.
Перший транш у рамках нової програми в $5 млрд Україна отримала 13 березня – гроші були розподілені практично навпіл між Мінфіном і Нацбанком. Другий і всі наступні транші МВФ можуть бути отримані за підсумками щоквартальних оціночних місій фонду, перша з яких очікується 15 червня.
Згідно з новою програмою, в 2015 році Україна може отримати із зовнішніх джерел близько $16,3 млрд, включаючи $10 млрд по лінії МВФ. У числі міжнародної допомоги кошти від Євросоюзу на $1,8 млрд і від уряду США на $2 млрд.
Нагадаємо, за рік українська гривня девальвувала втричі – з 8 грн /дол до 23-24 грн/дол.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас