"Газпром" згортає свою присутність в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" згортає свою присутність в Європі

Енергетика
3262
“Газпром” виставив на продаж 10,5% -відсоткову частку в німецькій газорозподільній компанії Verbundnetz Gas (VNG) в рамках реалізації нової стратегії щодо згортання своєї присутності в Європі, повідомили три галузевих джерела.
За словами джерела, близького до російської монополії, у “Газпрому” є кілька пропозицій про покупку її частки в VNG. Друге джерело в галузі підтвердило намір “Газпрому” продати цей пакет акцій. Пакет “Газпрому” готова купити німецька EWE, яка восени минулого року придбала 15,79% пакет VNG у головного партнера російської монополії в Європі – німецької Wintershall, консолідувавши тоді 63,69%.
Блокуючий пакет акцій VNG належить кільком комунальним господарствам Німеччини. Джерело уточнило, що хоча угода ще не завершена, але домовленості з EWE про продаж пакета вже підписані. Вартість пакету може скласти близько 200 млн євро, виходячи з угоди Wintershall і EWE в 320 млн євро за 15,79% акцій VNG.
У грудні 2014 року глава “Газпрому” Олексій Міллер заявив: “Наша стратегія змінюється відносно європейського ринку, в принципі, рішення про зупинку” Південного потоку “- це початок кінця нашої моделі роботи на ринку, коли ми орієнтувалися на поставки кінцевому споживачу”. Одне з джерел підтвердив, що “продаж VNG укладається в нову стратегію” Газпрому “в Європі”.
Основні активи “Газпрому” в Європі (газотранспортні мережі, підземні сховища, збутові компанії) управляються спільним підприємством W&G, де партнером російської компанії виступає німецька Wintershall. VNG є газорозподільною компанією Німеччини, яка займається продажем газу не тільки в ФРН, але й в Австрії, Італії, Чехії, Словаччині та Польщі.
VNG реалізує проекти з видобутку газу в Норвегії, а також володіє підземними сховищами. Газпром придбав 5% акцій VNG в 1991 році. Тоді, після об’єднання Німеччини, російська монополія розраховувала на розвиток багаторічної співпраці з Німеччиною, тому в 2009 році збільшила свій пакет до 10,5%. Російська монополія володіє часткою в VNG через дочірню Gazprom Germania, з-під управління якої найближчим часом буде виведений британський актив “Газпрому” – GM&T (переходить під управління “Газпром біржі”).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас