Центробанки світу скорочують золотовалютні резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанки світу скорочують золотовалютні резерви

Світ
783
Центральні банки світу перейшли до поступового скорочення золотовалютних резервів після десятиліття сталого зростання: на кінець березня поточного року показник становив $ 11,6 трлн проти рекордних $12,030 трлн на кінець серпня минулого року, показують дані Bloomberg.
C 2004 до піку в 2014 р резерви регулятора зросли приблизно в п’ять разів. Ряд економістів вважають, що зменшення може виявитися перебільшеним через підвищення курсу долара до євро і інших валют в останні місяці, проте сигнали про зміну тренда залишаються невиразними.
Зменшення резервів, ймовірно, спровокує ряд змін для світових ринків: можливе прискорення темпів падіння євро, ослаблення попиту на US Treasuries, а ринки, що розвиваються можуть зіткнутися з проблемами при збільшенні грошової маси.
За оцінками Credit Suisse, emerging markets, яким належать 2/3 зі світових резервів ЦБ, в жовтні-грудні витратили $54 млрд з таких запасів, чого не відзначалося з часів фінансової кризи 2008 р.
Китай, що володіє самими величезними резервами в світі, зменшив їх до $3,8 трлн на кінець грудня з $4 трлн у червні. Золотовалютні резерви Банку Росії впали на 25% за останні 12 місяців – до $361 млрд на кінець березня. Саудівська Аравія в умовах стрімкого зниження цін на нафту витратила $10 млрд з резервів з серпня, скоротивши їх до $721 млрд.
На думку економістів Deutsche Bank, тенденція збережеться в найближчі місяці в умовах низьких цін на нафту і млявого зростання економіки emerging markets. Зменшення резервів регуляторами негативно впливає на євро, який останні роки дорожчав у тому числі завдяки попиту з боку цієї частини інвесторів, заявив Джордж Саравелос з Deutsche Bank.
При цьому, за оцінками Міжнародного валютного фонду, торік частка євро у світових резервах впала до мінімуму з 2002 р – 22%, а долара – підвищилася до 63%, максимуму за 5 років.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас