Порошенко назвав основні пріоритети для нової Конституції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко назвав основні пріоритети для нової Конституції

Світ
667
Президент України Петро Порошенко, виступаючи на першому засіданні конституційної комісії заявив, що нічого важливішого Конституції для влади не існує.
За словами Порошенка, проект Конституції повинен повністю відповідати європейським нормам і принципам. За цим, як зазначив президент, стежитимуть міжнародні експерти.
Президент закликав голову Верховної Ради Володимира Гройсмана забезпечити законність зміни Основного закону.
“Перехід до парламентсько-президентської форми правління залишається гарантією демократичного розвитку України, – сказав Порошенко. – Мені як президентові цілком достатньо повноважень, щоб виконувати свої обов’язки”.
За його словами, суть самої моделі залишиться незмінною.
“Децентралізація не має нічого спільного з федералізацією. Україна була, є і, сподіваюся, буде унітарною державою”, сказав глава держави, зазначивши, що за останній рік підтримка суспільством унітарної системи посилилася і наближається до 90%.
Президент також запропонував, щоб модель децентралізації була заснована на польському досвіді.
“Я запропонував, щоб модель децентралізації базувалася на польському досвіді. ЄС в цілому і Польща зокрема готові підтримувати будівництво надійної моделі відносин центральної влади та місцевого самоврядування”, – сказав він.
“Федералізація – як інфекція, біологічна зброя, яке насаджують з-за кордону, щоб зруйнувати Україну”, – підкреслив президент.
За словами президента, при необхідності можна провести референдум на тему федералізації.
Місцева специфіка, за його словами, буде полягати в питаннях віри, мови, етнічних традицій. “Але єдиною державною мовою буде залишатися українська”, – підкреслив Порошенко.
“На сьогодні більше 3/4 українського народу впевнені, що мова має бути одна”, – зазначив він.
У той же час глава держави зазначив, що децентралізація не торкнеться питань оборони, нацбезпеки, зовнішньої політики, боротьби з корупцією, забезпечення прав і свобод громадян, а також суверенітету і територіальної цілісності держави.
Президент заявив про необхідність посилити покарання за сепаратизм в Україні.
“У процесі децентралізації, я думаю, слід посилити відповідальність за сепаратистські висловлювання, а особливо дії”, – сказав він.
Підводячи підсумок, Порошенко назвав основні пріоритети для нової Конституції: децентралізація, удосконалення конституційних засад правосуддя, регулювання прав, свобод і обов’язків громадян.
“Це найважливіші питання реформування Основного закону України”, – підсумував президент.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас