Українську прокуратуру збираються оптимізувати як мінімум за рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українську прокуратуру збираються оптимізувати як мінімум за рік

Світ
367
Перехід до роботи органів прокуратури в Україні згідно з новим законом, який набирає чинності в кінці квітня, може відбуватися принаймні рік, прогнозує заступник генерального прокурора України Давид Сакварелідзе.
“Щоб перейти до роботи за новим законом, провести весь процес оптимізації, потрібен як мінімум рік. У нас сьогодні 18500 працівників прокуратури. Неможливо “хірургічно” їх скоротити з 25 квітня і паралельно створити вакуум процесуальних проблем – коли на папері будуть створені місцеві прокуратури, а фізично їх не буде “, – сказав заступник генпрокурора.
За словами Д.Сакварелідзе, йде обговорення варіантів поетапної оптимізації роботи органів прокуратури з Верховною Радою. “Я сподіваюся, у нас буде підтримка, щоб був перехідний етап, щоб були реальні важелі для того, щоб почати процес очищення. Очищення не закінчиться через рік. Це процес, який існує завжди. Може знадобитися кілька років. Але якщо хоча б на 40 % вдасться очистити і поставити на ноги систему прокуратури, це вже буде серйозний крок вперед “, – підкреслив він.
Щодо вакантних місць в Генпрокуратурі Д.Сакварелідзе повідомив, що на електронну адресу, на який можна надсилати резюме, прийшло вже 5000 заявок. “У нас 24 місця. Ми класифікуємо всі ці резюме по регіонах. Зараз це наш “золотий резерв”, на який надалі будемо орієнтуватися. Вже дуже скоро почнуться співбесіди і конкретні тести”, – розповів він.
Відповідаючи на питання про можливість створення в Генпрокуратурі генеральної інспекції (аналог внутрішньої безпеки), Д.Сакварелідзе сказав: “Днями чекаємо, що генеральний прокурор підпише указ про створення генеральної інспекції, у якій буде свій наслідок, свій процесуальний керівник”. При цьому він зауважив: “Багато моїх колег не розуміють або їх лякають цим, деякі називають цю інспекцію “інквізицією”. Але інквізиція потрібна сьогодні тим прокурорам, які наживалися. Вони не вживали, а наживалися реально. Поки це питання не вирішене. Але я б із задоволенням паралельно зайнявся будівництвом цієї служби, через те що вона сьогодні зіграла б дуже важливу роль в очищенні системи “.
Новий закон України “Про прокуратуру” повинен вступити в силу 25 квітня поточного року.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас