Українцям продають газ вітчизняного видобутку за цінами вище світових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям продають газ вітчизняного видобутку за цінами вище світових

Енергетика
7429
У 2-му кварталі ціна російського газу для України складе $247 за 1000 куб. м. причому закладена в договорі від 2009 між “Нафтогазом” і “Газпромом” формула – “бери обумовлені заздалегідь обсяги або не візьмеш, але все одно плати за них” – вже не діє, а штрафи за її недотримання нараховуватися не будуть.
Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак. Для порівняння: ціна газу по реверсу з Європи для України в 2-му кварталі – $270 за 1000 куб. м.
Як роз’яснив нам директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, таку щедрість Росія проявила тому, що в пакеті з цією поступкою йдуть домовленості про те, що “Нафтогаз” у 2-3 кварталі закупить у “Газпрому” 11-12 млрд куб. м газу.
Адже, за розрахунками експерта, вартість російського газу в 3-му кварталі знизиться ще більше – приблизно до $230, через торішнє падіння цін на нафту, до якої прив’язана формула розрахунку ціни на газ.
У той же час газ українського видобутку продають населенню за цінами, вищими світових: з 1 квітня куб газу, що згорає в конфорках газплит, коштує $309 за курсом НБУ. При цьому, за розрахунками Землянського, собівартість видобутку нашого газу втричі нижча – $100-110. Глава “Нафтогазу” Андрій Коболєв пояснив підвищення тарифів з 1 квітня в 6,6 рази тим, що “ціна повинна бути ринковою”.
Йому заперечує екс-міністр ЖКГ, а нині голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко: “Ринок – це коли на ньому не один продавець, як “Нафтогаз”, а хоча б два. За нашими розрахунками, ціна газу для населення не повинна бути вище 3,5-4 тис. грн за 1000 куб. м., і ми будемо домагатися у Нацкомісії з регулювання енергетики і компослуг її зниження”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас