Іран зробив крок до повернення на ринок нафти, Brent подешевшала на 3,8% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран зробив крок до повернення на ринок нафти, Brent подешевшала на 3,8%

Енергетика
1196
Досягнення угоди щодо ядерної програми Ірану в довгостроковій перспективі може мати значний вплив на світовий ринок нафти, проте серйозно не позначиться на кон’юнктурі як мінімум у найближчі півроку, а, швидше за все, і протягом року, кажуть експерти.
Ціни на нафту впали в четвер після оголошення про досягнення угоди, яка покликана забезпечити мирний характер іранської ядерної програми і призвести до скасування санкцій щодо Ірану. Ціна ф’ючерсів на нафту марки Brent знизилася за підсумками дня на $2,15, до $54,95 за барель, протягом сесії падіння перевищувало 5,4%.
З 2012 року, коли були введені санкції, експорт нафти з Ірану знизився приблизно на 1 млн барелів на день, що відповідає приблизно 1% від світового ринку цієї сировини.
В даний час надлишок пропозиції нафти оцінюється майже в 2 млн барелів на день, тому поява на ринку додаткового джерела сировини може ще більше знизити ціни.
Однак зняття санкцій з Ірану відбудеться тільки після укладення повномасштабного договору, розробка якого має бути завершена до 30 червня. Поки не ясно, яким – у разі успішного завершення переговорів і підтвердження виконання Тегераном своїх зобов’язань – буде графік зняття діючих проти країни санкцій.
Навіть після підтверджень виконання домовленостей, буде потрібно більше року для відновлення виробництва нафти та її експорту, пише The New York Times. Аналітик Реймонд Джеймс сказав газеті, що малоймовірно, що Іран зможе збільшити виробництво більш ніж на півмільйона барелів на день до кінця 2016 року.
Аналітик UBS Джовані Стауново сказав, що за його оцінкою зняття санкцій може відбутися до кінця року.
Учасники ринку не чекають поки подальшого зниження цін на нафту, оскільки все ще немає повної впевненості в успішному завершенні переговорного процесу з Іраном.
Іран виробляв 4 млн барелів нафти в день в 2007 р і 3,5 млн в 2011 р через недостатні інвестицій.
У 2014 р експорт іранської нафти становив близько 1,2 млн барелів на день. У разі зняття санкцій Іран зможе використовувати також нафту, накопичену в сховищах – за даними, які наводить агентство Bloomberg, це близько 30 млн барелів.
У четвер країни “шістки” та Іран домовилися про основні параметри угоди, що забезпечує мирний характер іранської ядерної програми і повне скасування санкцій щодо Ірану.
“У той час як Іран продовжить реалізацію мирної ядерної програми, – йдеться в підсумковій заяві, – його потужності зі збагачення урану, ступінь збагачення і обсяг запасів будуть обмежені …, не діятиме ніяких інших підприємств зі збагачення крім заводу в Натанзі. Наукові дослідження та будівництво центрифуг в Ірані будуть здійснюватися в рамках узгоджених масштабів і графіків “.
“Збагачувальне підприємство в Фордо, – підкреслюється в заяві, – буде перетворено в ядерний, фізичний і технологічний центр. Міжнародне співробітництво буде заохочуватися в узгоджених областях досліджень. В Фордо не буде матеріалів, що розщеплюються. Міжнародне спільне підприємство надасть допомогу Ірану в перепроектуванні та реконструкції модернізованого дослідного реактора важкої води в Аракі, який не буде виробляти збройовий плутоній. Не буде переробки, і відпрацьоване паливо буде експортуватися “.
ЄС скасує всі пов’язані з ядерною проблемою економічні та фінансові санкції, а США припинять застосування всіх пов’язаних з ядерною проблемою вторинних економічних та фінансових санкцій одночасно з підтвердженням МАГАТЕ виконання Іраном його основних зобов’язань в ядерній сфері.
“У найближчі тижні і місяці боку на політичному та експертному рівнях займуться складанням тексту Спільного комплексного плану дій, включаючи технічні деталі. Ми маємо намір завершити роботу до 30 червня”, – йдеться в документі.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас