В Україні з'явиться Торгова палата Німеччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з'явиться Торгова палата Німеччини

Світ
988
У найближчі місяці в Україні відкриється Торгова палата ФРН, а також пройде кілька візитів і конференцій, присвячених економічному та інвестиційному співробітництву двох країн.
Про ці плани розповів міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус, який супроводжує Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка в ході візиту урядової делегації до Берліна 1-2 квітня.
“Домовилися з німцями, що в найближчі терміни зробимо Торгову палату німецького бізнесу в Києві”, – повідомив Абромавічус.
Німецькі партнери розраховують, що таке представництво буде відкрито до кінця року, але глава Мінекономрозвитку пообіцяв: з боку його відомства “все буде налагоджено до кінця травня”, і, можливо, на початку літа структура запрацює.
Абромавічус поінформував, що напередодні в ході переговорів канцлер ФРН Ангела Меркель запропонувала скликати в липні в Німеччині “великий форум німецького бізнесу, де українські міністри і прем’єр могли б презентувати поліпшення інвестклімату, реформи”.
Абромавічус висунув зустрічну пропозицію: після форуму ряд міністрів роз’їдуться по регіонах – Штутгарт, Гамбург, – “тому що німецька економіка дуже сильно диверсифікована, що стосується регіонів”.
Крім того, німецькі колеги запросили українських партнерів відвідати кілька так званих кластерів в Німеччині, щоб щось схоже зробити в Україні.
“Кластер-менеджмент – це не ВЕЗ, що не індустріальні парки, через які в Україні історично розкрадалися державні кошти, це просто одне “вікно” на допомогу тим, хто працює в якомусь географічному місцезнаходженні”, – пояснив міністр.
З географічної точки зору більша частка німецького бізнесу сконцентрована у Львівській, Івано-Франківській областях, близько до кордону.
“Там зосередилися ті, хто працюють на так званій толінговій системі: імпортують компоненти з Європи, роблять додану вартість в Україні і експортують назад”, – розповів Абромавічус.
За його словами, на даний момент це складає, зокрема, що стосується автоіндустрії, 20% всього експорту в Німеччину від України, і ці партнери готові більше інвестувати.
У той же час відчувають труднощі ті, чиї підприємства опинилися на тимчасово окупованій території. Це відноситься, зокрема, до потужностей цементного заводу HeidelbergCement, одного з найбільших виробників цементу в світі. “У нього два заводи на нашій території і один на тимчасово окупованій, звичайно через це є проблеми”, – пояснив міністр.
Серед інших проблем, з якими стикаються німецькі бізнесмени, він назвав проблеми з купівлею валюти при імпорті товарів, а також з мобілізацією співробітників для відправки в АТО.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас