Харківська область чекає мільйони з США та ЄС: куди вкладуть гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Харківська область чекає мільйони з США та ЄС: куди вкладуть гроші

Казна та Політика
1126
У Харківській області все активніше працюють над залученням коштів з-за кордону. Нещодавно в першій столиці побували американські інвестори, які пообіцяли вкласти гроші в енергозберігаючі проекти і запевнили: Харківська область за своїм потенціалом здатна вирішити проблему енергетичної залежності всій Україні.
Як розповіли в ХОДА, результатом спільної роботи американців і харків’ян можуть стати будівництво міні-ТЕЦ в Куп’янську, сміттєспалювальної електростанції в області, а також проекти з використання відходів сільгосппідприємств в біоенергетиці. “Це був лише перший етап наших переговорів, але наші проекти американцям сподобалися, – говорить начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Володимир Губа. – Тепер же ми повинні опрацювати всі технічні та економічні деталі проектів, довести, що інвестиції виправдаються”.
Після цього, за словами Губи, стане відома конкретна сума інвестицій, але якою б вона не була, її доведеться повернути за рахунок отриманоого від енергозбереження прибутку.
Незважаючи на те, що питання енергоефективності для Харківщини зараз найактуальніше, в регіоні не перестають шукати інвесторів і в інших напрямках. У Департаменті економіки та міжнародних відносин ХОДА запевняють, що область веде переговори з дипломатами з Німеччини, Голландії, Ізраїлю, США та інших країн з інвестицій в сільське господарство і машинобудування.
А в рамках залучення коштів для допомоги переселенцям з Донбасу найближчим часом Харківська область може отримати кілька мільйонів євро на підготовку об’єктів для постійного проживання переселенців. “Німецький банк виділить 9 мільйонів євро на три області, які межують з Донбасом, в тому числі і на нашу, – розповідає заступник директора з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Денис Ткачов. – Цього тижня ми подамо заявку з переліком об’єктів, які плануємо реконструювати. На одну будівлю європейці готові виділити до 300 тисяч євро”. Ще один пов’язаний з переселенцями проект може бути профінансований ООН в тому випадку, якщо Харківська область виграє конкурс, запропонувавши цікаву програму з підтримки бізнес-ініціатив переселенців.
За словами Ткачова, один із проектів, які фінансуються ООН та ЄС, вже приніс свої плоди у вигляді реконструйованої спортшколи в Балаклеї, де тепер тимчасово проживають переселенці. Крім того, вже в середині квітня свої двері відчинить колишній пансіонат в Хорошевому, який також привели в порядок, і готові поселити там літніх жителів Донбасу.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас