Українці шукають будь-які можливості вирватися працювати за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці шукають будь-які можливості вирватися працювати за кордоном

Особисті фінанси
6471
Українці тікають від війни і від кризи за кордон, все більше наших громадян відправляються туди в пошуках роботи. Люди їдуть офіційно працювати, розраховуючи в перспективі залишитися жити.
“Майже два місяці черга, це на польську національну візу, яка дає можливість жити і працювати в Польщі”, – говорить Олександр, житель міста Рівне.
Охочих платити за працевлаштування стільки, що навіть туристична галузь закинула організацію подорожей і відпочинку і перетворилася, по суті, на рекрутингові агентства.
“Ми можемо запропонувати більше сотні спеціальностей. Це слюсар, пекар, муляр, м’ясник на бойні, робітники в теплиці”, – поділилася Наталя Котова, менеджер з туризму.
Змінюється і географія клієнтури. Жителі західних областей давно освоїли і Польщу з Чехією, і південну Європу – Італію, Іспанію, Португалію.
Іспанія посідає одне з провідних місць за кількістю трудових мігрантів з України. Число наших громадян тут вже сягає чверті мільйона осіб.
Безробітний в Іспанії – не означає голодний і без житла. Як запевнили в одному з притулків при церкві, від голоду в Іспанії померти неможливо.
“Це називається центр Франциско Діасіс, перекладається як центр для бідних. Тут їдальня, можна поснідати, дають і одяг людям”, – сказав Руслан Гаргай, який шукає роботу в Іспанії.
Валентина з родиною приїхали в Іспанію 11 років тому. Тоді вони з чоловіком, навіть без знання мови, легко могли влаштуватися на роботу. Зарплата дозволяла оплачувати хороше житло, комунальні послуги, освіту сина і навіть робити невеликі заощадження. Життя була налагоджене. Сьогодні зв’язки та рекомендації вже не мають колишньої сили. Втративши роботу, знайти нову не вдалося.
“Зараз знайти роботу в Іспанії неможливо. Коли мій син закінчив університет, то була дуже велика проблема знайти роботу. Зараз він знайшов роботу. Працює, але фактично без роботи залишилися я і чоловік, тобто ми фактично живемо за рахунок сина”, – розповідає Валентина Свербило.
Але повертатися в рідну Білу Церкву мігранти не хочуть. Вони пам’ятають 90-ті, коли поїхали з України у пошуках кращого майбутнього. А останні новини з Батьківщини не особливо радують.
Нагадаємо, станом на 1 лютого 2015 р. кількість постійного населення України склала 42,7 млн осіб, що на 150 тис. менше, ніж у лютому 2014 року.
За даними НБУ, за останні п’ять років українці, які працюють за кордоном, перерахували додому понад 34 млрд доларів.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас