Інфляція у Великій Британії сповільнилася до нуля вперше в історії спостережень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у Великій Британії сповільнилася до нуля вперше в історії спостережень

Світ
200
Споживчі ціни у Великій Британії в лютому 2015 не змінилися в порівнянні з тим же місяцем минулого року, свідчать дані Національного статистичного управління (ONS) країни.
Нульове зростання цін в річному вираженні зафіксоване у Великій Британії вперше за весь час помісячних спостережень – з 1989 року. Користуючись методами реконструкції даних в історичній статистиці, ONS стверджує, що лютнева інфляція є найслабшою з 1960 року.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому прогнозували підвищення на 0,1%.
При цьому в лютому споживчі ціни зросли на 0,3% щодо січня, як і очікувалося.
У січні інфляція у Великій Британії в річному вираженні становила 0,3%, а за місяць ціни впали на 0,9%.
ОсновнИЙ стримуючий вплив на індекс споживчих цін надали продукти харчування та безалкогольні напої, а також меблі, побутова техніка та комп’ютерне обладнання.
Безалкогольні напої та продукти подешевшали в лютому на рекордні 3,3% щодо того ж місяця минулого року.
Ціни на бензин в середньому знизилися до 107 пенсів за літр минулого місяця з 108,3 пенса в січні.
Індекс CPI Core, що не враховує ціни на продукти харчування, алкоголь, тютюн і енергоносії, виріс на 1,2% після підйому на 1,4% у січні. Експерти очікували його підвищення на 1,3%.
За даними ONS, житло у Великій Британії в січні в середньому подорожчало на 8,4% в річному вираженні після грудневого стрибка на 9,8%, у тому числі в Лондоні – на 13%.
Інфляція у Великій Британії залишається нижче цільового рівня Банку Англії, що становить 2%, з січня 2014 року. Її відхилення від цільового рівня більш ніж на 1 процентний пункт вимагає від глави Банку Англії (зараз їм є Марк Карні) направляти лист з поясненнями такої динаміки і планованими заходами повернення показника до цільового рівня міністру фінансів країни Джорджу Осборну.
М.Карні очікує, що в найближчі місяці Велику Британію чекає дефляція, однак вона викликана тимчасовими факторами, включаючи обвал цін на нафту, і тому не турбує ЦБ. Відсутність цінового тиску дозволить Банку Англії утримувати базову процентну ставку на рекордно низькому рівні в 0,5% протягом більш тривалого часу.
Роздрібні ціни (індекс RPI) підвищилися в лютому на 0,5% в порівнянні з попереднім місяцем (прогноз передбачав підйом на 0,4%) і виросли на 1% в річному вираженні (прогноз – 0,9%).
Саме індекс RPI використовується британськими роботодавцями при веденні переговорів про зарплату. Різниця в динаміці індексів CPI і RPI пов’язана з урахуванням витрат на житло в RPI, а також різними авіатарифами, страхуванням та цінами на бензин.
Ціни виробників Великої Британії на сировинні та проміжні товари (індекс PPI Input) звалилися в лютому на 13,5% в річному вираженні, відображаючи різке зниження закупівельної вартості нафти.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас