Серйозний удар по Газпрому: Єврокомісія отримає право впливати на його контракти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Серйозний удар по Газпрому: Єврокомісія отримає право впливати на його контракти

Енергетика
2497
Лідери країн ЄС одностайно схвалили запропоновану Єврокомісією (ЄК) концепцію створення енергетичного союзу. Це – найжорсткіша енергополітична ініціатива ЄС після схвалення у 2009 році Третього енергопакету, який створив масу проблем для Росії.
Концепція передбачає, що ЄК отримає право безпосередньо впливати на комерційні угоди про постачання газу, у тому числі на контракти “Газпрому”, що загрожує додатковим погіршенням позицій монополії в Європі. Перший досвід втручання в комерційні переговори ЄК вже отримала в ході газового конфлікту Росії і України, і ситуація складається зовсім не на користь “Газпрому”.
Створення Енергосоюзу стало першою темою, яку розглянули глави європейських країн в ході саміту ЄС 19-20 березня. За підсумками обговорення запропонована ЄК концепція була схвалена без істотних змін. Зокрема, ЄК отримає повноваження забезпечувати “повну відповідність європейському законодавству всіх угод, пов’язаних з купівлею газу у зовнішніх постачальників, зокрема, шляхом збільшення прозорості таких угод і їх відповідності положенням енергетичної безпеки ЄС”.
Відповідному аудиту будуть піддаватися не тільки міжурядові угоди, а й комерційні контракти. У той же час комерційна інформація щодо газових контрактів залишиться закритою, хоча замголови ЄК щодо створення Енергосоюз, випускник МДІМВ і колишній словацький дипломат Марош Шефчович, і пропонував відкрито публікувати дані за цінами, термінів і умов поставки газу. Варто сказати, що на збереження комерційної таємниці щодо газових контрактів особливо наполягали Німеччина, Нідерланди і Фінляндія.
Співрозмовники “Комерсант” в європейських газових компаніях були здивовані тим, що лідери ЄС погодилися дозволити ЄК втручатися в укладення не тільки міжурядових, але і комерційних контрактів. Але поки оцінити практичний вплив цього рішення складно, оскільки “положення енергетичної безпеки ЄС” не сформульовані.
Глава Євроради і один з головних прихильників створення Енергосоюзу екс-прем’єр Польщі Дональд Туск запевнив, що ЄК “дуже швидко” розробить відповідний законопроект. Один зі співрозмовників “Комерсант” припустив, що у сфері газу одним з головних критеріїв енергобезпеки стане кількість зовнішніх постачальників для конкретної країни і ЄК може модерувати контракти так, щоб збільшувати їх число, “штучно створюючи нішу для альтернативних поставок”. Тоді під ударом можуть опинитися контракти “Газпрому” у Східній та Південно-Східній Європі.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас