Україна може проміняти загальні енергосистеми з РФ, Білоруссю і Латвією на енергосистему ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може проміняти загальні енергосистеми з РФ, Білоруссю і Латвією на енергосистему ЄС

Енергетика
991
Енергосистема України може вийти з загальних систем з Росією, Білоруссю та Балтією. Про це повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Олександр Светелик у Верховній Раді в рамках “години питань до уряду”.
За його словами, є два варіанти – піти в автономію, що небезпечно, або привести енергосистему до вимог ЄС та інтегруватися в їх енергосистему.
Светелик підкреслив, що саме над другим варіантом зараз працює влада.
Нагадаємо, наприкінці грудня 2014 РФ і України підписали два контракти на поставку електроенергії. Одна угода була укладена між ВАТ “Інтер РАО” і “Укрінтеренерго” на експорт електроенергії з ЄЕС Росії в об’єднану енергетичну систему (ОЕС) України. Річний контракт набув чинності з 30 грудня 2014 року і передбачає рівномірний графік поставок об’ємом до 1500 МВт.
Паралельно з метою безперебійного енергопостачання Криму укладено друга угода між ТОВ “Центр здійснення розрахунків” (структура “Інтер РАО”) і “Укрінтеренерго”.
За умовами контракту на імпорт електрики з РФ Україна зобов’язана забезпечувати “світлом” анексуваний півострів.
Без російської електрики українська енергосистема буде незбалансованою, можуть початися перебої, неодноразово запевняли в НЕК “Укренерго”.
Раніше Україна не тільки не закуповувала електрику за кордоном, але і сама займалася його експортом. Нинішній енергокризу виник через дефіцит вугілля. Експерти, у свою чергу, висловлювали думку, що Україна купує у РФ на 25% більше електрики, ніж потрібно.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас