Представник НБУ розповів, як вплине падіння євро на золотовалютні резерви України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Представник НБУ розповів, як вплине падіння євро на золотовалютні резерви України

Валюта
2085
Начальник управління валютних операцій і аналізу фінансових ринків НБУ Сергій Пономаренко розповів, як вплине падіння євро на валютний запас Нацбанку.
Але пообіцяв, що європейські валютні новини не відіб’ють у наших промисловців бажання торгувати з ЄС.
«Ослаблення гривні до євро було набагато більш значним, ніж падіння євро до основних світових валют. В результаті чого українські експортери отримали значні переваги і, на нашу думку, зниження євро істотно не відіб’ється на бажанні експортерів продавати товари в єврозону », – не сумнівається Пономаренко.
Крім того, на думку експертів, для нашої країни як був на першому місці долар, так він на ньому і залишається.
Як повідомив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу Нацбанку Сергій Ніколайчук, його частка у надходженнях (у структурі зовнішньоекономічних контрактів) становить 70-75%, а у виплатах – 63-65%.
«Євро на другому місці, частка якого в надходженнях за останній рік зросла з 14% до 15% (у 2012 р була 13%). В першу чергу за рахунок збільшення нашого експорту до країн ЄС на тлі загального зниження експортних надходжень. Частка євро у виплатах стабільна – 28-29%. До речі, знижується частка російського рубля у зовнішньоекономічних розрахунках: за минулий рік з 16% до 12%, а за перші два місяці 2015 року – до 7,3%. Ця тенденція обумовлена зниженням частки РФ в нашому зовнішньоекономічному обороті і різкою девальвацією рубля », – підкреслив він.
Через девальвацію гривні до всіх світових валют (і до євро в тому числі) і повільному вириванні внутрішніх цін, наші експортери зможуть легко вигравати цінові війни в Європі.
Не варто чекати, що падіння курсу євро тут же виллється в здешевлення товарів, привезених в Україну з ЄС. Особливо, поки буде стрибати курс гривня/долар. Адже в нашій країні вартість євро визначається саме через цю пару: котирування гривня/долар множиться на світовий курс євро/долар.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас