Енергосистема знаходиться на порозі розвалу, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергосистема знаходиться на порозі розвалу, - експерт

Енергетика
2642
За підсумками січня-лютого виробництво електроенергії на теплових електростанціях скоротилося майже на третину, що свідчить про системну кризу в галузі. Про це заявив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.
На його думку, різке падіння вироблення електроенергії на ТЕС пояснюється вкрай низькими тарифами для тепловиків і дефіцитом коштів у них на закупівлю вугілля. При цьому, НКРЕКУ і Міненерговугілля стимулюють подальше накопичення боргів в енергетиці. Регулятор знизив генкомпаніям ТЕС тариф за вироблену електроенергію при зростаючій вартості палива.
“По суті, відбувається дискримінація вітчизняної генерації, вітчизняних виробників, не тільки генерації, а й вугледобувних підприємств. Йде свідоме удушення вугільної галузі та теплової генерації в Україні”, – вважає експерт.
За його словами, теплову генерацію чекає колапс, якщо НКРЕКУ не приведе тарифи для ТЕС до економічно обґрунтованого рівня та не буде вирішена боргова проблема в енергетиці.
“При тарифах, навіть не покривають собівартості, тепловики будуть нарощувати заборгованість, не зможуть розплачуватися зі своїми партнерами і далі по ланцюжку. Все це, безумовно, може призвести до колапсу теплової енергетики. У нас інших маневрових потужностей немає, немає альтернативи ТЕС. Гідроенергетика цю роль не зможе виконувати, атомна – теж, адже вона забезпечує базове навантаження. Теплові електростанції є основними маневруючими потужностями. Та й, в принципі, ключовими для підтримки енергосистеми. Якщо зупиниться Придніпровська і Криворізька ТЕС, то ми отримуємо розвал системи. Це вже буде не просто віялові відключення на дві години “, – сказав експерт.
“Все це – наслідок політики уряду на сьогоднішній день в енергосекторі”, – підсумував Землянський.
Як повідомлялося, в 1 кварталі 2015 очікується зниження тарифів ГК ТЕС на 16% порівняно з 4 кварталом 2014 року. Ціна палива в тарифі ТЕС закладена регулятором на рівні 800 грн за т при економічно обґрунтованої вартості вітчизняного вугілля – 1500 грн за т. При поточній ціні на вугілля собівартість електроенергії з урахуванням усіх витрат становить близько 1,2 грн/кВт-год.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас