Через 15 років атомні електростанції в Україні вичерпають свій ресурс, - Голова підкомітету ВР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через 15 років атомні електростанції в Україні вичерпають свій ресурс, - Голова підкомітету ВР

Енергетика
920
Сьогодні на профільному комітеті буде розглянуто законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії”, розроблений групою депутатів під координацією першого заступника комітету ВР з ПЕК Олександра Домбровського.
За словами Голови підкомітету з питань відновлюваної енергетики ВР Олександра Лівіка, парламентаріям буде запропоновано проголосувати за законопроект за основу і в цілому. “Цей законопроект задовольняє всіх учасників ринку і в його розробці брали участь представники всіх фракцій. Недавні дії НКРЕ, коли були на 50-55% знижений “зелений тариф” дали дуже поганий сигнал іноземним інвесторам, які вже вклалися в українську відновлювальну енергетику. Насамперед це ЄБРР, який інвестував близько 1,5 млрд євро і китайська державна компанія СНБМ, що витратила більше 1 млрд. доларів США. Нам потрібно якнайшвидше прийняти закон, щоб дати сигнал міжнародному бізнесу, що ми дотримуємося своїх зобов’язань і є надійними партнерами”, – підкреслив він.
Він пояснив, що спочатку було зареєстровано 4 співзвучних законопроекти на цю тему. Зараз йде щільна робота з авторами альтернативних проектів, щоб внести всі необхідні правки і до сесійної зали вийти консолідовано і показати повний конструктив іноземним інвесторам.
“Чинний закон обмежує доступ широкого кола інвесторів – були виписані терміни, було відсутнє коректно прописане поняття біомаси, була вимога по місцевій складовій для всіх типів виробництва, що стимулювало вітчизняного виробника. Зараз ми навпаки прописали спеціальні надбавки до “зеленого” тарифу у разі застосування під час будівництва об’єкта альтернативної електроенергетики обладнання українського виробництва”, – пояснив Олександр Лівік.
При цьому в законопроекті захищені права інвесторів. Коефіцієнти “зеленого” тарифу для об’єктів електроенергетики, які будуть введені в експлуатацію після 1 квітня 2015, знижені з урахуванням актуальної вартості технологій виробництва електроенергії з поновлюваних джерел енергії із збереженням адекватного рівня рентабельності таких проектів для підтримки інвестиційної привабливості галузі. Оскільки ціни на обладнання для ВДЕ останні роки впали, нові станції будуть використовувати більш низький тариф, а для тих станцій, які були побудовані в 2010-2013 роках тариф повинен бути колишній для збереження рентабельності.
“Кабмін пропонує підтримувати атомну енергетику. Але не можна забувати, що атомні електростанції дісталися нам від СРСР, а якби будувалися зараз, то тариф був би зовсім інший. А через 15 років вони вичерпають свій ресурс і нам потрібно буде виводити їх та експлуатації. Чим нам через 15 років замінити 2-3 млн МВт електроенергії? Україна підписала “третій енергопакет” з ЄС і потрібно пам’ятати про наші зобов’язання частку альтернативної енергетики довести до 11% в 2020 році”, – зазначив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас