У Раді підготували закон для енергетичної незалежності України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді підготували закон для енергетичної незалежності України

Енергетика
1003
У Верховній Раді планується розгляд законопроекту “Про внесення змін у деякі закони України щодо конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії”, розробленого групою депутатів під координацією першого заступника комітету Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександра Домбровського.
Законопроект пропонує запровадження єдиної для всіх видів альтернативних джерел енергії формули розрахунку “зеленого” тарифу, скасування пільг за приєднання об’єктів електроенергетики, які здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел енергії, а також скасування вимоги щодо місцевої складової для всіх типів виробництва електроенергії з альтернативних джерел – замість ініціатори законопроекту пропонують ввести спеціальні надбавки до “зеленим” тарифом у разі застосування під час будівництва об’єкта альтернативної електроенергетики обладнання українського виробництва, передає «РБК-Україна»
Нагадаємо, 27 лютого Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), знизила тарифи на відпуск у мережу електроенергії, яка виробляється на сонячних електростанціях, на 55%. Тарифи для інших видів “зеленої” генерації знижені на 50%.
НКРЕКП прийняла відповідні рішення, виходячи з надзвичайного стану в енергетиці, яке було введено урядом, і листи-рекомендації Міненерговугілля України. Експерти відзначають, що ні самого цього листа, ні економічних розрахунків, чому зниження повинно бути саме удвічі, надано не було.
На думку фахівців галузі, дискримінаційне ставлення до виробників сонячної енергії пов’язано з тим, що частина станцій вважалася бізнесом “регіоналів”, у зв’язку з чим питання зниження “зеленого тарифу” дуже заполітизоване.
Більше половини діючих сонячних станцій на території України, деякі ЗМІ пов’язують з екс-главою Адміністрації Президента Андрієм Клюєвим. Однак насправді основним інвестором і гравцем ринку сонячної енергетики є китайська державна компанія СНБМ.
За словами голови правління СНБМ Інтернаціонал Джейсона Джанга, сьогодні компанія володіє в Україні проектами на 1000 МВт. “Практично єдиний великий інвестор з Китаю – це ми. Чому інші не приходять? Тому що навіть в цих умовах вони вважають, що зайти на український ринок – це дуже великі ризики та висока вартість кредитів. Коли ви залучаєте кредити в Україні і в Європі – це різні ставки кредитування і страхування. Без високого “зеленого” тарифу ніхто не приїде.Але зараз нас турбує непослідовність українських політиків щодо відновлюваної енергії.
Якщо політика збережеться і буде стабільною, природно, ми будемо інвестувати в рази більше. Якщо ж ми постраждаємо через обман, то інвесторів не буде в принципі”, – зазначив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас