Українці платитимуть за газ в 2,4 рази більше, ніж заробляють - Охрименко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці платитимуть за газ в 2,4 рази більше, ніж заробляють - Охрименко

Енергетика
11475
З 1 квітня 2015 в Україні кардинально зростуть ціни на газ, оскільки реальний тариф за 1 тис. куб м газу складе 7188 гривень або 312 доларів США. При цьому середня зарплата в Україні становить 130 доларів, а це означає, що українці платитимуть за газ в 2,4 рази більше, ніж заробляють. Про це розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
За його словами, вартість 1 тис. куб. м газу в 3600 гривень, якої часто оперують у ЗМІ – не зовсім вірна цифра, оскільки вона можлива лише для мешканців приватних будинків при споживанні газу не більше 200 куб на місяць.
“Українці, які живуть у квартирах, і власники приватних будинків у літній період будуть платити 7188 гривень за тис. куб м газу. Це і є справжній тариф на газ для населення. У перерахунку на долари за офіційним курсом НБУ це – 312 доларів США. При цьому офіційна середня заробітна плата в Україні за підсумками 2014 склала 3480 гривень – або близько 150 доларів США. За вирахуванням податків середня заробітна плата в Україні становить близько 130 доларів. Виходить, що українці платитимуть за газ в 2,4 рази більше, ніж заробляють. Для світової економіки це – нонсенс”, – заявив Олександр Охріменко.
Крім того він додав, що в Німеччині, наприклад, співвідношення вартості газу для населення до їх середньої заробітної плати після сплати податків становить 30%, у Франції та Великобританії – 24%, у Швеції – 44%, Литві, Польщі та Латвії – 71% .
“Найцікавіше, що на даний момент – до подорожчання – співвідношення тарифів на газ для населення і середньої заробітної плати в Україні знаходиться на рівні 70%, майже в як у Польщі. Але нове підвищення тарифів без зростання заробітної плати викликає багато запитань. А просто підняти тарифи і сподіватися, що українці десь знайдуть гроші, щоб їх оплатити – це не реформа. Це Маніловщина”, – додав Охріменко.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас