Голова ДФС розповів, що змінилося в податковій сфері за рік і чого чекати в майбутньому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ДФС розповів, що змінилося в податковій сфері за рік і чого чекати в майбутньому

Казна та Політика
2418
Скорочення кількості податків з 22 до 11 є тільки першим кроком змін у податковій сфері, які планується впровадити в Україні. “Результат ми зможемо побачити за підсумками першого півріччя. Якщо говорити по правді, то це перша системна робота над Податковим кодексом”, – заявив в інтерв’ю голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус.
У ДФС також мають намір ввести ще низку нововведень. “Якщо говорити про реальні реформи, це електронне адміністрування ПДВ. Це вкрай важливий податок для бюджету і він формує його на 40%. Якщо ввести електронне адміністрування, буде сформована дисципліна надходжень, а схеми ухиляння від виплати податку перестануть процвітати”, – заявив Білоус.
Головна мета – ліквідація масштабних махінацій навколо цього податку. “Зрозуміло, що ті, хто бере участь у цих маніпуляціях, будуть проти – вони позбавляються величезних сум. Очевидно, що вони і їх “рупори” виявлять максимум винахідливості, критикуючи зміни”, – сказав Ігор Білоус.
В цілому в Україні має бути кілька основних податків, спрямованих на підтримку виробництва та стимулювання споживання. “Очевидно, нам треба платити ПДВ, різні акцизи, ренту за невідновлювані природні ресурси і ПДФО. Податок на прибуток не повинен бути основним і великим”, – впевнений голова ДФС.
Ще один важливий аспект реформи полягає у виведенні зарплат з тіньового ринку. За даними ДФС, тіньовий ринок оплати праці в середньому на місяць становить близько 20 млрд. грн. “Щоб “відбілити” ринок праці, нам треба, щоб ПДФО (податок на доходи фізосіб) і ЄСВ (єдиний соціальний внесок) разом не були більше 30-33%”, – вважає Ігор Білоус. Однак, ставити питання про зниження податків, за словами голови ДФС, можна буде тоді, коли економіка почне підніматися. “Враховуючи ситуацію з бюджетом, найближчим часом на зменшення доходів навряд чи можна буде піти. Але, безсумнівно, зниження навантаження на оплату праці – крок неминучий, і він не за горами”, – зазначив Білоус.
Нагадаємо, 28 грудня були прийняті зміни до законодавства, згідно з якими кількість податків і зборів було скорочено з 22 до 11, проте загальне навантаження на бізнес не зменшилося.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас