ЄК має намір підтримати економіку ЄС за рахунок приватних інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК має намір підтримати економіку ЄС за рахунок приватних інвесторів

Світ
202
Європейська економіка все ще переживає наслідки глобальної кризи і потребує нового імпульсу розвитку, який може дати інвестиційна програма, розроблена головою Європейської комісії (ЄК) Жан-Клодом Юнкером.
Програма, що отримала неофіційну назву “план Юнкера”, допоможе витягнути Європу з “інвестиційної ями”, причому головну роль у цьому мають відіграти гроші приватних інвесторів, які належить залучити, пише Deutsche Welle.
Виступаючи на спеціальній конференції, організованій Європейським інвестиційним банком (ЄІБ), Ж.-К.Юнкер зазначив, що інвестиційна програма на найближчі роки була представлена всього через три тижні після того, як новий склад Єврокомісії приступив до обов’язків.
“Це вдалося тільки завдяки таємній попередній роботі”, – додав екс-прем’єр-міністр Люксембургу.
З початку кризи обсяг інвестицій в ЄС знизився на 470 млрд євро, тобто на 15%.
“Спільними зусиллями ми тепер повинні виходити з цієї інвестиційної ями”, – заявив глава ЄК.
На стимулювання економічної активності в країнах ЄС планується витратити 315 млрд євро до 2017 року. Однак з цієї суми ЄС і ЄІБ виділять лише 21 млрд євро, решту коштів передбачається залучити за рахунок приватних інвестицій.
“План полягає в тому, щоб направити в певні сфери приватний капітал, який є в достатку”, – заявив Ж.-К.Юнкер.
У відповідь на критику плану європейськими “лівими” партіями він сказав, що Єврокомісія і рада б сама мати сотні мільярдів “свіжих грошей”, але їх у неї просто-напросто немає. До того ж, додав він, створювати нові боргові гори заради інвестицій було б неправильно.
Таким чином, брюссельський базовий капітал виступає свого роду каталізатором, який активізує і приверне до інвестпроектів приватний сектор економіки.
Країни-члени ЄС вже підготували близько 2 тис. пропозицій, в яких вони повідомляють, які інвестиції їм здаються необхідними. Зокрема, Німеччина вважає, що треба сприяти будівництву автобанів, розширенню вітроенергетики та розвитку широкосмугового інтернету.
Однак критики вважають, що багато із запропонованих проектів не здатні дати довгостроковий імпульс для економічного зростання. Інше побоювання пов’язано з умовами реалізації інвестпрограми – занадто багато бюрократії і занадто мало прозорості можуть відлякати багатьох потенційних приватних інвесторів.
Ж.-К.Юнкер в цьому зв’язку заявив, що збирається зробити роботу Єврокомісії не такою забюрократизованою, як колись. При цьому канцлер ФРН Ангела Меркель повідомила, що при необхідності можливо і підлаштувати національні законодавчі бази для оптимальної реалізації “плану Юнкера”.
Німеччина, за її словами, повністю підтримує дану інвестиційну програму. Ця підтримка виражається, зокрема, в приблизно 8 млрд євро від кредитних установ на відновлення європейської економіки, а також ще кілька мільярдів євро з федерального бюджету.
“Європа може стати знову конкурентоспроможною тільки завдяки інвестиціям”, – резюмувала А.Меркель.
“Якщо все піде добре, цей план буде сприяти створенню 1,3 млн додаткових робочих місць”, – підкреслив Ж.-К.Юнкер.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас