Фірташ презентував створення Агентства модернізації України з інвестфондом $300 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ презентував створення Агентства модернізації України з інвестфондом $300 млрд

Особисті фінанси
4223
Український бізнесмен, голова Федерації роботодавців України (ФРУ) Дмитро Фірташ оголосив про створення Агентства модернізації України та залучення під реформи інвестицій в сумі не менше $ 300 млрд.
“Моя задача – презентувати Агентство модернізації України. Що ми чекаємо від цього агентства, чого ми хочемо? Як Федерація роботодавців, як профспілки ми чекаємо від нього конкретних рішень, конкретної програми, яка могла б дати інструкції, необхідні для відновлення України. Нам з вами, по суті, потрібен повний майстер-план для України. Ми повинні поставити собі якусь планку і сказати, де Україна буде через 25 років “, – сказав він на Міжнародному форумі “Україна завтра” у Відні у вівторок.
За словами глави ФРУ, на агентство покладається завдання протягом наступних 200 днів підготувати 25-річну програму модернізації України, яка включатиме реалізацію конституційної, інституційної реформи, реформування економіки країни.
“Чому я починаю з конституційної реформи. Тому що якщо ми не будемо дивитися, де спочатку у нас була закладена проблема, ми не зможемо що-небудь вирішити. У нас була президентська республіка, потім – парламентсько-президентська, потім повернулися до президентської республіки і тепер ми знову – парламентсько-президентська республіка. Але у нас завжди є проблеми, оскільки завжди був закладений конфлікт між президентом і прем’єром. Це говорить про те, що у нас нечітко розділені повноваження влади і кожен не знає, що він зобов’язаний робити “, – пояснив Д.Фірташ.
Друге, сказав він: агентству важливо вивчити ситуацію і розробити ту модель, яка дала б більше повноважень регіонам.
“Важливо не просто слово “децентралізація”. Децентралізація – це важливе слово, проте під ним повинна бути якась основа, завдання. Нам потрібно дати регіонам більше повноважень, а Агентству модернізації України необхідно звернути на це посилену увагу – це дуже важливе завдання” , – підкреслив Д.Фірташ.
Третє, це економічні реформи. Будь-який інвестор – будь-то український чи іноземний – повинен розуміти, що є Україна, чому він повинен прийти в Україну, що він отримає за це. Крім того, важливо розуміти, який інвестор потрібен країні, і чому вона потрібна йому.
“Ми не можемо стверджувати, що сильна сторона України (для інвесторів -ІФ) – це дешеві ресурси. Це абсолютно невірне рішення: Україна повинна ставити інші завдання. Досить важливо на цьому зробити акцент, оскільки ми говоримо про те, що повинно залучити інвесторів і заради чого вони повинні сюди прийти “, – сказав Д.Фірташ.
Крім того, він повідомив, що програма модернізації передбачає створення спеціально для України інвестиційного фонду в обсязі не менше $300 млрд.
“Так, з одного боку, це – велика цифра, і вона, можливо, погано звучить. Але це дійсно так. Україна – велика держава, і якщо ми дійсно хочемо зробити правильний майстер-план, ми з вами повинні розуміти, що потрібні великі гроші “, – сказав він, додавши, що це – довгострокові кошти, які будуть переважно інвестовані в бізнес. Вартість передбачуваного фінансування становить 3-4% річних.
“Розробляючи цей план і залучаючи гроші, ми повинні паралельно протягом цих 200 днів працювати з існуючими та майбутніми інвесторами – і європейськими, та українськими, щоб вони теж підключалися до програми і розуміли, про що йдеться. Важливо, щоб ця програма не була відірвана від бізнесу, щоб він відчував себе в ній, мав прямий інтерес, щоб він заздалегідь готувався до того, які умови він отримає в Україні. Крім того, програма на 25 років – це добре. У той же час це не говорить про те, що тільки через 25 років ми повинні добре жити. Ми зобов’язані робити цю програму сьогодні, завтра, післязавтра, відповідно, і українці повинні відчувати, що з дня на день життя стає краще. Це, мені здається, найважливіше питання, яким ми повинні вирішити “, – резюмував Д.Фірташ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас