"Дуже погані дані": надходження валютної виручки від експортерів у січні-лютому впали на 45%, - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Дуже погані дані": надходження валютної виручки від експортерів у січні-лютому впали на 45%, - НБУ

Валюта
11354
Національний банк констатує зниження надходжень валютної виручки від експортерів на 45% у січні-лютому в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року.
Про це повідомила глава Нацбанку Валерія Гонтарєва.
“Дуже погані дані. У порівнянні з січнем-лютим 2014 падіння збільшилася – 45%. Це близько 5 млрд доларів. Коли ми спілкуємося з МВФ на тему того, скільки грошей нам від них треба, якраз і маємо на увазі, скільки вони повинні дати нам грошей, щоб був позитивний баланс “, – сказала вона, відповідаючи на питання про показники падіння валютної виручки.
Гонтарева вважає, що з проблемою неповернення експортерами виручки Нацбанку важко боротися самостійно.
“Якщо закон про трансферне ціноутворення так і не був прийнятий, то експортна виручка надходить від материнських або дочірніх компаній наших експортерів за кордоном, вони її можуть там тримати стільки, скільки вони хочуть. І в нас немає інструментарію змусити їх повернути її в країну”, – коментує голова Нацбанку.
Гонтарева пояснила, що штрафи для експортерів за неповернення мінімальні і їх однозначно потрібно збільшувати, про що НБУ неодноразово говорив з Міністерством економічного розвитку і торгівлі.
Як повідомлялося, Кабмін пропонує Верховній Раді скоротити терміни повернення валютної виручки експортерів з 180 до 90 днів.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас