Вже в травні ЄС може підтвердити право України претендувати на членство - екс-прем'єр Литви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вже в травні ЄС може підтвердити право України претендувати на членство - екс-прем'єр Литви

Казна та Політика
681
Підсумкова декларація саміту Східного партнерства, який відбудеться в Ризі наприкінці травня, може містити формулювання, що підтверджує право України претендувати на членство в ЄС.
Про це заявив у спілкуванні з журналістами під час візиту в Україну депутат литовського сейму, в минулому двічі прем’єр-міністр Литви (1999-2000 і 2008-2012) Андрюс Кубілюс, повідомляє «Європейська правда».
“Зараз в ЄС йде дискусія про те, щоб у підсумкових документах саміту з’явилося твердження, яке нібито є очевидним, але досі не з’являлося в європейських документах – що Україна є європейською державою. Ми працюємо над тим, щоб ця формула залишилася”, – розповів політик.
Він нагадав, що це визнання є необхідним для юридичного підтвердження європейської перспективи Києва.
“Згідно з Угодою Євросоюзу це дасть можливість стверджувати, що Україна має право подати заявку на вступ до ЄС і може стати повноцінним членом ЄС щодо виконання Копенгагенських критеріїв про дотримання демократії”, – нагадав він.
Кубілюс також зазначив, що, з досвіду Литви, наявність європейської перспективи є дуже важливою умовою для проведення болючих реформ.
Як відомо, досі Євросоюз відмовлявся вносити в двосторонні документи формулювання про те, що Україна є “європейською державою”, щоб не створювати юридичні наслідки такого визнання. У деклараціях самітів досі використовувалося більш “нейтральны” формулювання про те, що Україна є “європейською країною”.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас