Україна не впорається з девальвацією без допомоги МВФ – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не впорається з девальвацією без допомоги МВФ – експерт

Валюта
4452
Резерв внутрішніх заходів з порятунку гривні практично вичерпаний, сподіватися припадати на зовнішні джерела фінансування. Таку думку висловив консультант компанії Strategic Business Solutions Володимир Ланда.
“Насамперед, Україні абсолютно необхідна допомога МВФ або інших фінансових організацій в обсязі не менше $15-20 млрд. Без сторонньої допомоги Україна буде мати труднощі з оплатою рахунків вже навесні”, – сказав Ланда.
Він підкреслив, що цей захід не є панацеєю: “Вона здатна лише відкласти проблему на один-два роки. За цей час потрібно стабілізувати геополітичну обстановку і створити умови для залучення в країну інвестицій на зразок післявоєнного плану Джорджа Маршалла”, – зазначив експерт.
“Військові дії на сході країни є причиною цілого ряду факторів, що підривають стабільність національної валюти, – зниження ВВП, зростання державних витрат, радикального зниження інвестиційної привабливості країни, падіння золотовалютних резервів до рівня 2003 року. Саме танення резервів, що становлять лише $ 6,4 млрд, або одну шосту частину колишнього запасу, представляє головну загрозу для української валюти”, – вважає Ланда.
Як повідомлялося, золотовалютні резерви Нацбанку в січні знизилися на 14,77% – до $6,420 млрд. За словами глави НБУ Валерії Гонтарєвої, поповнити запаси регулятор розраховує після отримання траншів фінансової допомоги від МВФ та інших міжнародних організацій.
Нагадаємо, в середині січня уряд України звернувся до Ради директорів МВФ з проханням розглянути можливість затвердження нової програми співпраці з використанням механізму розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF), що припускає виділення значного обсягу коштів на період до 4 років.
12 лютого Кабмін і місія МВФ затвердили меморандум за новою програмою співробітництва, обсяг фінансування якої може скласти $17,5 млрд. Глава МВФ Крістін Лагард назвала програму “амбітною, але в той же час реалістичною”. За словами директора-розпорядника МВФ, програма вимагає рішучості влади з реформування економіки.
Курс долара на міжбанку тим часом перевищив 27 грн/дол, а офіційна вартість американської валюти становить 26,79 грн/дол.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас