Коли гривня може зміцнитися до 18 за долар? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли гривня може зміцнитися до 18 за долар?

Валюта
25397
Плавне здешевлення долара знову змінилося підвищенням курсу: так, якщо тиждень тому можна було придбати ВКВ за 23,5-24 грн/$, то вчора практично всі банки, де реально продавали валюту, виставили курс 26,5 грн/ $ і 30,5-30,8 грн/євро. З урахуванням 2% податку в Пенсфонд, курс покупки виходив по 27 грн/$ і більш ніж по 31 грн/євро, що збігалося з курсом у мінял, де, на відміну від банків, можна придбати будь-яку суму у ВКВ. Нагадаємо, до 3 березня діє заборона НБУ на продаж в одні руки ВКВ на суму не більше 3000 грн (~ 98 євро).
З цієї причини навіть наявну в банках євровалюту можна було купити, маючи з собою на здачу не менше 5 паперових євро, так як банкнот менше 100 євро обмінники не пропонували – це перевищує ліміт в 3000 грн, а монети по 1-2 євро і менше приймати у вигляді решти обмінники відмовлялися. Клієнти обурювалися і йшли ні з чим. Долари були, і продавали їх без проблем. Деякі фінустанови виставили привабливий курс 24 грн/$ і 27,5/євро, але виявляється, по такому курсу можна лише оформити валютний депозит на 6 місяців, купивши зараз ВКВ за гривні.
Старший аналітик “Forex club” Андрій Шевчишин каже, що зміцнення гривні, що почалося, “злякали” затяжні бої на Донбасі, невизначеність з кредитом МВФ (терміни отримання, і розмір першого траншу з обіцяних цього року $17,4 млрд стануть відомі лише до кінця місяця) , а головне – заяви політиків про можливість введення вже в найближчі дні воєнного стану.
“Експортери не продають валюту, населення знову припинило здавати долари в банки і навпаки, прагне їх купити, банки, які продають ВКВ, намагаються заробити на ажіотажі, піднявши курс, – сказав нам Шевчишин. – Якщо нічого не зміниться, гривня і далі буде повільно девальвувати”.
З ним згоден і заступник голови правління банку “Фінанси та кредит” Ігор Львов, який вважає, що нацвалюта зміцниться лише після отримання допомоги з-за кордону: “Надії на мир після Мінська поки не виправдовуються, люди вірять не владі, а живим грошам. Але мій прогноз оптимістичний: як тільки політична ситуація стабілізується, до нас підуть позики МВФ і інвестиції, і гривня до кінця року може зміцнитися до 17-18 грн/$. На це, схоже, розраховує і уряд, що заклав у проект бюджету середньорічний курс 21 грн/$. Щоб на нього вийти, маючи зараз 26 грн/$, в грудні має бути 17-18”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас