Закордонні товари стануть ще дорожче: Кабмін вводить додаткові 5-10% збору на імпорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закордонні товари стануть ще дорожче: Кабмін вводить додаткові 5-10% збору на імпорт

Казна та Політика
6943
Україна днями запровадить 5-10% тимчасовий додатковий збір на імпорт, повідомила міністр фінансів Наталія Яресько.
“Сьогодні прийняли це рішення. Як тільки будуть готові деякі списки критичного імпорту, медичного та енергетичного (вивільняється від додаткового мита – ред), то воно буде введено в дію”, – сказала міністр на прес-конференції в Києві в понеділок.
Вона уточнила, що йдеться про найближчі дні.
Як повідомлялося, Верховна Рада в кінці 2014 року за пропозицією уряду ухвалила закон “Про стабілізацію платіжного балансу України”, що передбачає введення на рік додаткових 5-10% мит на весь імпорт, окрім критичного, у зв’язку з різким погіршенням платіжного балансу. Він набуде чинності у разі прийняття відповідного рішення Кабміну, який проводив консультації з торговельними партнерами України. Київ також повідомив про готовність провести такі консультації і в рамках Світової організації торгівлі.
Згідно з документом, додатковим імпортним збором за ставкою 10% будуть обкладатися готові харчові продукти; продукти, жири та олії тваринного і рослинного походження; алкогольні та безалкогольні напої; тютюн і його замінники; оцет; живі тварини (товарні групи 1-24 за УКТЗЕД). Під 5% збір підпадуть всі інші товари за винятком “життєво важливих”, до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.
Верховна Рада, зокрема, звільнила від додаткового збору електроенергію, неопромінені паливні елементи для АЕС (ТВЕЛи), вугілля, кокс, газ природний (у звичайному та зрідженому стані), нафту і нафтопродукти сирі, бензин і дизельне паливо.
До цієї категорії також віднесені медичні вироби для проведення гемодіалізу та лікування онкозахворювань, фармацевтична продукція і компоненти для її виготовлення, які не виробляються в Україні (за затвердженим Кабміном переліком). Не буде обкладатися додатковим збором і безкоштовна допомога Україні від урядів інших держав, міжнародних організацій озброєння, що закуповується державою.
У той же час з будь-яких товарів, що пересилаються (ввезених) громадянами на територію України та підлягають оподаткуванню, буде стягуватися додатковий імпортний збір у розмірі 10%.
Закон вступає в дію з моменту опублікування відповідного рішення Кабміну.
Імпорт товарів в Україну в 2014 році, за даними Держстату, склав $54,380 млрд, впавши у порівнянні з 2013 роком на 28,3%, тоді як експорт скоротився на 13,5% – до $53,910 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас