В Україні необхідно відродити базові галузі економіки - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні необхідно відродити базові галузі економіки - експерт

Казна та Політика
3027
Економіка України падає, і для відновлення її роботи необхідно зробити певні кроки насамперед в основних галузях. “Найголовніше – відродити, звичайно ж, базові галузі”, – заявив доктор економічних наук, професор Юрій Макогон. “У нас декілька металургійних заводів були або зупинені через порушення інфраструктури, або буквально пошкоджені під час ведення бойових дій. І дуже серйозно постраждали шахти, а країна якраз відчувала брак енергетичного вугілля. Ось це якраз має бути базовим”, – упевнений економіст.
За його оцінкою, для відновлення металургії потрібно від півроку до 9 місяців, значний період потрібен і вугільній галузі, якщо шахти затоплені водою.
Для того, щоб налагодити роботу економіки, в першу чергу потрібно відродити функції інфраструктури. “На щастя, ми поки маємо працюючу інфраструктуру. Насамперед, це залізниці”, – сказав Юрій Макогон. Як зазначив економіст, важка промисловість, зосереджена в Донбасі, не може обходитися тільки автомобільним транспортом. “Їй потрібна, безумовно, залізниця. Це металургія, важке машинобудування, коксохімія, вугільна промисловість, хімія. І ось тут якраз паралізована залізниця в Донецьку, Макіївці. Вони повинні бути швидко повернені до життя”, – заявив Юрій Макогон.
Економіст зазначив, що відновлення транспортної інфраструктури – це трудомісткий і фінансомісткий процес, але він необхідний. При цьому роботу залізниці можна було б налагодити в стислі терміни, а от з мостами і шляхопроводами ситуація більш серйозна. “Залізниці не скрізь пошкоджені, і це було доведено проходженням пробного потяга з вугіллям. В основному залізниця ціла, її просто треба швиденько підлатати. Серйозний ремонт необхідний такій інфраструктурі як мостів, шляхопроводів, які буквально підірвані, і витрати там серйозніші”, – заявив Макогон. Для поліпшення ситуації в регіоні необхідно також відновити автомобільні дороги.
Найменш постраждалий сектор на даний момент – це, на думку Юрія Макогона, сільське господарство. “В основному поля засіяні, і будемо чекати хорошого врожаю. Навіть в умовах бойових дій сільське господарство торік показало дуже хороший результат”, – сказав Макогон. Нагадаємо, всього в Україні було зібрано близько 64 мільйонів тонн зерна – навіть більше, ніж в 2013 році.
У сфері малого та середнього бізнесу, на думку економіста, роботу можна відновити досить швидкими темпами і без масштабних фінансових вкладень з боку держави. “Малий і середній бізнес, з одного боку, дуже швидко закрився. Але він точно так само і відроджуватися може швидко. І найголовніше, що тут не потрібно особливих витрат від держави”, – заявив він. За словами, Юрія Макогона, в даній сфері потрібно впровадити пільговий режим оподаткування. “Без цього не обійтися, особливо на перших порах. Ось тоді б ми змогли досить швидко відновити економіку”, – заявив Макогон.
За прогнозами експерта, на відновлення темпів розвитку, які економіка мала до кризи, необхідний значний період часу. “2014-й рік у нас був провальний. 2015-й рік буде не кращим, тому що першого кварталу вже майже немає, а він дуже багато що визначає. І тут, швидше за все, ми будемо вирулювати довго, і до кінця 2015 року ми не вийдемо на докризовий рівень”, – заявив Юрій Макогон.
На його думку, досягнення докризового темпу роботи є реальним завданням лише в 2016 році. “Потрібно пам’ятати, що у нас криза одна за одною пройшли досить швидко. Спочатку 2008 рік, і ми не вийшли з неї. І тепер почалася ось ця криза з таким ось зовнішньополітичним чинником, військовим фактором. Тому виходить, що перспективу ми бачимо тільки до кінця 2016 року”, – сказав експерт.
Надалі обсяги виробництва в Україні зростуть, а структура економіки зміниться, ставши більш інноваційною. “Донбас і надалі зберігатиме індустріальний характер, незважаючи на зміну структури економіки в бік постіндустріальних галузей, на користь малого та середнього бізнесу”, – сказав Макогон. На його думку, в майбутньому економіка країни буде більш неоіндустріальною, з інноваційною складовою.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас