Більшість суддів вважає, що люстрація не потрібна - опитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість суддів вважає, що люстрація не потрібна - опитування

Казна та Політика
554
Дві третини суддів і працівників апарату судів вважають, що люстрація в принципі не потрібна. Про це свідчать дані опитування представників судової гілки влади, котре оприлюднила на прес-конференції у четвер аналітик фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна.
“Ідея люстрації не знаходить підтримки у середовищі суддів і працівників апарату судів – 67% вважають, що люстрація в принципі не потрібна, натомість необхідно створити для суддів нормальні умови”, – сказала вона.
Серед тих, хто висловився за деякі способи очищення суддівського корпусу, найбільше – 18% – підтримали люстрацію через перевірку суддів Тимчасовою спеціальною комісією з подальшим розглядом висновку у Вищій раді юстиції, як це передбачено у законі “Про відновлення довіри до судової влади”.
Лише 12% опитаних вважають, що проведення судової реформи в Україні є сьогодні одним з найнагальніших завдань. Більшість же – 51% – висловилась за те, що реформу проводити треба, але наразі існують більш актуальні завдання. Ще 16% суддів вважають, що судова реформа не на часі, тож її можна відкласти, а 19% респондентів взагалі не бачать особливої потреби проводити таку реформу.
Стосовно того, наскільки серйозних змін має зазнати судова система під час реформ, 39% виступають за проведення часткових та обережних змін, 30% – за сценарій реалізації серйозних змін, але без того, щоб змінювати всю систему. Водночас майже чверть опитаних суддів та працівників апаратів судів вважають, що практично жодних змін до судової системи вносити не потрібно, можливо, треба щось точково покращити.
Опитування було проведене у період з 8 грудня 2014 року по 27 січня 2015 року. Було опитано 1066 суддів та 26 співробітників Апеляційного суду з різних регіонів України.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас