В Україні стрімко зростають борги по зарплаті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні стрімко зростають борги по зарплаті

Особисті фінанси
800
Держстат підрахував, що сьогодні в Україні несвоєчасно отримують заробітну плату 382 тис. осіб. Середній борг перед кожним таким найманим працівником становить 5323 гривні. Перш за все, проблеми із зарплатою виникають на Донбасі, але не тільки там. Низька ж соціальна відповідальність роботодавців призводить до того, що зростають борги з оплати послуг ЖКГ.
Очікуване сталося. Держстат України поінформував, що за минулий рік заборгованість із заробітної плати різко зросла. Різко – це в 3,24 рази. Станом на 1 січня 2015 сума невиплачених зарплат в нашій країні досягла 2437 млн грн. Це становить 7% місячного фонду оплати праці по всій країні.
Дуже погано торік стало жити чиновникам. Зарплати у сфері державного управління і оборони стали платитися з рук геть погано – зростання заборгованості за 2014 в 73 рази. Втім, розмір боргу там ще відносно невеликий – близько 55,5 млн грн. Проте рік тому він не складав і мільйона, а держслужбовці отримували аванси і оклади немов по годинах.
З урахуванням державних підприємств скарбниця має по заробітних платах вже 464 млн гривень. Близько 70% цієї суми припадає на місцеві бюджети. Майже весь борг формує Донбас.
Від промисловців до аграріїв
Найбільшими темпами борги перед працівниками ростуть в соціальній сфері: в освіті – в 41 разів, в охороні здоров’я – в 56 разів. Ще рік тому заборгованість у цих сферах вимірювалася мільйонами гривень, сьогодні – вже сотнями мільйонів.
У промисловості відкладені виплати окладів вимірюються мільярдами. Станом на початок цього року бухгалтерії заводів і фабрик були винні своїм співробітникам 1,363 млрд грн. У порівнянні з 1 січня 2014-го зростання чотириразове. До речі, це становить 13,6% місячного фонду оплати праці по всій індустрії. Так що не варто дивуватися протестам на заводських прохідних.
Майже половина заборгованості припадає на вуглепром. На початок цього року борг по зарплатах у видобутку кам’яного та бурого вугілля перевищував 600 млн грн. Тільки за грудень цей показник виріс на 13,3%, а в цілому за рік – у 36 разів. Ще трохи – і кожен шахтар буде отримувати в поточному місяці за позаминулий: борг вже становить 85,9% місячного фонду оплати праці.
А ось будівельники до простроченням звикли. Втім, галузь зараз майже завмерла, а тому сума заборгованості росте щодо нешвидко, принаймні, не в рази (на 86% за рік).
У сільському господарстві борг по зарплатах теж йде вгору, проте в загальноукраїнських масштабах 18,7 млн гривень, які роботодавці повинні селянам, виглядають дуже скромно. Цей показник виріс за минулий рік на 45%. Все це пов’язано з тим, що багато на селі оформлені приватними підприємцями або зовсім не працюють.
Скажімо, у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Київській, Чернівецькій та Чернігівській областях офіційно працевлаштованих поза містами найманих працівників настільки мало, що Держстат воліє ставити у відповідних рядках звітності прочерки. Немає явища – і справа з кінцем.
Заходу теж винні
Ви думаєте, найгірша динаміка за розрахунками з найманими працівниками в Донецької та Луганської областей, де зараз мирні професії не в пошані? Як би не так. Лідерами зі зростання заборгованості із заробітної плати за підсумками 2014 виявилися Чернівецька (27 разів) і Дніпропетровська (15 разів) області. У Донецькій області десятикратне зростання боргів, у Луганській – восьмикратне.
Взагалі в Україні зараз немає жодного регіону, де б не росла заборгованість по зарплаті. Хоча таким областям, як Закарпатська, Тернопільська, Хмельницька та Київська – гріх скаржитися. У них немає навіть двократного зростання, та й загальний рівень прострочення щадний.
Така ситуація з виплатою заробітних плат поступово погіршує ситуацію з оплатою за житлово-комунальні послуги. За 2014 люди збільшили свою заборгованість перед ЖЕКами та постачальниками послуг на 2,8 млрд гривень. А загальний борг досяг 14,7 млрд гривень. Середня прострочення становить 4,5 місяця.
У нещодавно опублікованій експрес-інформації Держстат зазначає, що в грудні 2014 року борг понад трьох місяців мали: за централізоване опалення та гаряче водопостачання – 27,4% власників особових рахунків, за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій – 23,1%, вивезення побутових відходів – 22,6%, газопостачання – 21%, централізоване водопостачання та водовідведення – 20,5%.
В цілому рівень оплати за послуги ЖКГ за підсумками 2014 становить 92,2%. Влітку населення традиційно платило відмінно, проте, починаючи з осені, платіжна дисципліна стала відверто кульгати. Найгірше люди розплачуються за централізоване опалення та гаряче водопостачання. Середні нарахування по комуналці на одну квартиру (точніше, на одного власника особового рахунку) становили з урахуванням електроенергії (з розрахунку 150 кВт • год) 660 гривень на місяць. Рік тому це було 523 гривні.
А ось за електроенергію українці платять куди краще. Більше того, навіть примудряються погашати борги – рівень оплати становить 117,9%. Це пов’язано з тим, що енергопостачальні організації в більшості регіонів ввели суворі правила звірки лічильників і уважно відстежують рівень проплат, всерйоз погрожуючи відключеннями тим, хто дозволяє собі допускати борги навіть на пару місяців. Проте заборгованість населення з електрики поки залишається вагомою – 2,6 млрд грн. І не факт, що в 2015-му українці будуть так само слухати умовлянь електриків платити вчасно, адже тарифи знову обіцяють підняти, а перелому в економічній ситуації в країні не очікується.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас