Депутати хочуть скасувати спецмита і податки на електромобілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати хочуть скасувати спецмита і податки на електромобілі

Казна та Політика
2188
Депутати хочуть звільнити від податку на додану вартість та акцизного податку ввезення на митну територію України та поставки на митній території України транспортних засобів, оснащених електричними двигунами. Зазначену міру пропонують ввести до першого січня 2020 року. Про це йдеться в законопроекті №1912 від 02 лютого 2015 року.
У пояснювальній записці до документа автори Геннадій Кривошея (“Народний фронт”), Степан Барна (“Блок Петра Порошенка”) і Вадим Івченко (ВО “Батьківщина”) стверджують, що в результаті прийняття законопроекту вартість електрокарів зменшиться в розрахунку на 20% (20% – податок на додану вартість та 109 євро – акцизний податок).
Разом з тим на сайті Верховної Ради опубліковано ще один законопроект №1913 від 02 лютого 2015 року, який передбачає звільнення імпорту транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, від оподаткування ввізного мита. Термін скасування в законопроекті встановлений також до першого січня 2020 року.
Як зазначено в пояснювальній записці, ця ініціатива дозволить знизити вартість електрокарів до 10%.
“В результаті прийняття законопроекту вартість транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, зменшиться розрахунково від 8% до 10%”, – йдеться в пояснювальній записці.
Основним завданням обох законопроектів є зменшення податкового навантаження на імпорт транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, що дозволить знизити їх вартість у загальному до 30%. Крім того, як пояснюють депутати, в середньому електромобілі використовують 10 кіловат електроенергії на 100 кілометрів, тоді як звичайні – 10 літрів бензину. В результаті вартість проїзду на електромобілі 100 кілометрів дорівнює 2,8 гривень (10 кВт – 28 копійок), а на звичайному автомобілі – 170 гривень (10 літрів – 17 гривень).
“Враховуючи середньостатистичний пробіг звичайного автомобіля, використання електромобілів дозволить його власникові заощадити 4 тис. – 6 тис. гривень на місяць. Економія автотранспортних підприємств від використання таких автомобілів обчислюється в мільйонах гривень”, – йдеться в пояснювальній записці.
Разом з тим глава Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко на своїй сторінці в Facebook повідомив, що у випадку, якщо дані законодавчі ініціативи будуть прийняті, уряду України необхідно буде протягом трьох місяців з дня набрання чинності законом розробити Концепцію розвитку транспорту , обладнаного електричними двигунами та інфраструктури для його функціонування. “Зокрема, необхідно буде передбачити механізм введення пільгових умов по ввезенню елементів живлення до такого виду транспорту та обладнання для його інфраструктури”, – відзначає Назаренко.
Нагадаємо, що за словами засновника проекту Shooter.ua Костянтина Євтушенко, при скасуванні всіх ввізних мит і акцизів на електромобілі їх вартість може впасти на більш ніж 40%. “Скасування ПДВ (20%), мита (10%), реєстраційних (6%) та інших зборів на електромобілі в Україні призведе до їх здешевлення на 41%”, – стверджує Євтушенко.
На сьогоднішній день в світі налічується більше 500 тис. електромобілів, але ринок щорічно подвоюється. На даний момент в світі 1% ринку займають електромобілі. В Україні на сьогодні зареєстровано менше 100 електрокарів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас