Українцям офіційно дозволили змінювати кредити на депозити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям офіційно дозволили змінювати кредити на депозити

Кредит&Депозит
10812
Вищий спеціалізований суд України узаконив схему обміну кредитів на депозити в проблемних банках. Розглядаючи справу №6-17645св14 Київська колегія судової палати у цивільних справах ВССУ постановила, що вкладник має повне право помінятися з позичальником, і договір переуступки прав вимог за депозитом і кредитом, який підпишуть боку повинен визнаватися офіційними органами. У тому числі і Фондом гарантування вкладів фізосіб, який зараз активно опротестовує по судах такі угоди.
Від такого підходу Фонду страждають дуже багато, оскільки схема була дуже популярна в минулому році. Головним чином, через те, що банкіри відмовлялися розраховуватися зі своїми вкладниками. Як тільки люди розуміли, що ніяк не зможуть отримати в банку свій депозит, а його розмір помітно перевищує гарантовані державою 200 тис. Грн, вони пускалися на пошуки великих позичальників проблемної фінустанови. Знаходили людину, яка винна їх банку по іпотеці, скажімо, 800 тис. грн. і підписували з нею угоду (зазвичай її оформляли професійні юристи): позичальник погоджувався повернути готівкою вкладнику, припустимо, 500 тис. грн. (саме йому – не банку), а вкладник в свою чергу переписував на позичальника (переуступав йому) свій депозит на 1 млн. грн.
У підсумку вкладник отримував свої гроші, а всі документи концентрувалися в одних руках – позичальника: і на кредит і на депозит. Останній приходив в банк з довіреністю на вклад, і писав там заяву про те, щоб переуступлений йому мільйонний депозит зарахували в рахунок погашення іпотеки в 800 тис. грн.
«Такі угоди зазвичай проводилися з дисконтами – найчастіше в 50%. Причому, не завжди від позичальників вимагалося відразу все виплатити позичальнику. Нерідко виплата розтягувалася і здійснювалася частинами, наприклад, протягом 12 місяців – все це детально виписувалося в договорі між сторонами », – уточнив керуючий партнер юрфірми «Можаєв і Партнери» Михайло Можаєв. І підкреслив, що такі угоди повністю вкладаються в чинне законодавство: відповідають: ст. 66 Цивільного кодексу України.
Проте, як повідомили юристи, у Фонді гарантування вкладів останнім часом стали все частіше оспорювати такі угоди – визнавати їх недійсними через суд. Мета: змусити позичальників з кредитами, начебто згаданої вище восьмисоттисячної іпотеки, повністю виплатити банку всю суму до копійки, а вкладнику мільйонним депозитом видати лише 200 тис. грн. «Вважаю, рішення Вищого спеціалізованого суду розставить всі крапки над «і», і дозволить вкладникам повернути свої кошти. Я маю на увазі випадки, коли представники Фонду незаконно відмовляють у поверненні навіть гарантованої суми. Не думаю, що це призведе до якихось важких наслідків для держави, адже проведення подібних операцій досить незначно: в НБУ і самому Фонді запевняють, що покривають 98% зобов’язань перед вкладниками. Основні ж збитки, як показує практика, наносяться банкам їх акціонерами, які виводять активи з своїх структур і переоформлюють на свої компанії ліквідні застави », – запевнив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Юристи радять позичальникам, що підписали договір переуступки депозиту (по суті розрахувалися за банк із вкладником), яким Фонд зараз відмовляє у виплаті компенсацій, долучати до своїх позовів рішення ВССУ №6-17645св14. Це має допомогти в отриманні позитивного вердикту.
Тим же людям, які сьогодні збираються у групи для обмінів депозитів на кредити і підписують договори з переуступки, настійно рекомендують підписувати ще й додаткові угоди. «У ній обумовлюють, що в разі оспорювання угоди переуступки ким-небудь (наприклад, Фондом гарантування) сторони повинні повернутися до вихідних вступним. Тобто вкладник повинен повернути позичальнику його гроші, а позичальник вкладнику – право вимоги по депозиту. У цьому випадку не відбувається обмеження прав сторін », – підсумував Михайло Можаєв.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас