У єврозоні рекордна дефляція за всю історію євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У єврозоні рекордна дефляція за всю історію євро

Світ
1793
Споживчі ціни в єврозоні в січні 2015 знизилися на 0,6% в річному вираженні, свідчать попередні дані Статистичного управління Європейського союзу.
Дефляція в цьому місяці була рекордною за всю історію валютного блоку. Економісти, опитані агентством Bloomberg, у середньому очікували падіння споживчих цін у цьому місяці на 0,5%. Минулого місяця дефляція в регіоні становила 0,2%.
ЄЦБ оголосив про масштабну програму викупу активів, яка за своїми обсягами і характеристикам перевершила очікування ринку. Це остання спроба регулятора перемогти дефляцію і відродити економічне зростання в єврозоні.
Обсяг QE може досягти 1,1 трлн євро, проте аналітики сумніваються в тому, чи буде цього достатньо, щоб підтримати зростання показника інфляції в регіоні до цільового рівня регулятора, що становить “трохи нижче 2%”.
Керівництво Центробанку не бачать сигналів того, що європейці відкладають витрати на тлі подальшого падіння споживчих цін, проте аналітики прогнозують збереження дефляції в регіоні протягом більшої частини поточного року.
Споживчі ціни без урахування таких волатильних факторів, як ціни на енергоносії, продукти харчування та алкоголь, виросли в січні на 0,5% після підйому на 0,7% у грудні. Темпи підвищення індекс CPI Core в січні стали мінімальними з введення євро в 1999 р. Вартість енергоносіїв у валютному блоці в січні впала на 8,9%, ціни на продукти харчування, алкоголь та тютюнові вироби зменшилися на 0,1%, послуги подорожчали на 1 %.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас