Саудівська Аравія задумала сланцеву революцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія задумала сланцеву революцію

Енергетика
4991
Саудівська Аравія будує плани з повторення сланцевої революції. Найбільша державна нафтогазовидобувна компанія країни – Saudi Aramco – інвестує $7 млрд в буріння на неконвенційний (сланцевий) газ в країні.
Це більш ніж у два рази перевищує суму, яка була запланована спочатку, пише Financial Times.
Таке рішення було прийнято в той момент, коли колапс цін на нафту, в якому часто звинувачують саме Саудівську Аравію, поставив під удар зростання сланцевого видобутку в США.
Саудівська Аравія має достатньо сланцевих ресурсів, проте один фактор, що затьмарює перспективи сланцевої революції в цій країні, а саме дефіцит води, яка необхідна для закачування в свердловину, а саме це потрібно при процесі, відомому як гідророзрив пласта, або фрекінг.
Згідно з оцінками Bloomberg і Baker Hughes, на території Саудівської Аравії можуть розташовуватися п’яті за величиною сланцеві запаси в світі, крім уже наявного багатства країни мінеральними ресурсами.
Втім, генеральний директор Aramco Халід Аль-Фаліх зіграв свою роль в зниженні цін на нафту, виступивши зі своєю заявою у вівторок вранці. Ось що він сказав:
“Наш експорт поступово знижується, тому те, що відбувається зараз на ринку, ніяк не пов’язане з Саудівською Аравією.”
“Я не ризикну припустити, якою буде ціна на нафту, але це буде ціна, яка в кінцевому підсумку врівноважить попит і пропозицію. І я не думаю, що будь-хто може диктувати те, якою має бути ціна. Було б нерозумно робити це.”
Він додав, що ціна на нафту могла бути занадто завищена в минулому, однак зараз вона занадто занижена для всіх.
Західні гравці можуть не погодитися.
Технологія гідророзриву пласта викликала багато суперечностей усередині США, бо вона стала причиною забруднення води, а також землетрусів.
ТЕХНОЛОГІЯ ФРЕКІНГУ
Технологія здійснення гідророзриву пласта (ГРП) при видобутку нафти включає в себе закачування в свердловину за допомогою потужних насосних станцій рідини розриву (гель, в деяких випадках вода або кислота при кислотних ГРП) при тисках вище тиску розриву нафтоносного пласта. Для підтримки тріщини у відкритому стані, як правило, в теригенних колекторах використовується розклинювальний агент – пропант, в карбонатних – кислота, яка роз’їдає стінки створеної тріщини.
При видобутку нетрадиційного газу ГРП дозволяє з’єднати пори щільних порід і забезпечити можливість вивільнення природного газу. Під час проведення гідророзриву в свердловину закачується спеціальна суміш. Зазвичай вона на 99% складається з води і піску (або пропанту) і лише на 1% – з хімічних реагентів.
Серед них, наприклад, гелюючий агент, як правило, природного походження, наприклад гуарова камедь (більше 50% від складу хім. реагентів), інгібітор корозії (тільки при кислотних ГРП), знижувачі тертя, стабілізатори глин, хімічна сполука, що зшиває лінійні полімери, інгібітор утворення відкладень, деемульгатор, розріджувач, біоцид (хімреагент для руйнування водних бактерій), загущувач.
Для того щоб не допустити витоку рідини для ГРП зі свердловини в ґрунт або підземні води, великі сервісні компанії застосовують різні способи ізоляції пластів, такі як багатоколонні конструкції свердловин і використання надміцних матеріалів у процесі цементування.
Американська геологічна служба вирахувала сумну закономірність: чим більше вуглеводнів добувають методом фрекінгу, тим частіше “трусить” в цих районах. Дослідження показало, що до активізації газовидобутку (до 2000 р.) в центральній частині США – Арканзасі, Колорадо, Оклахомі, Нью-Мексико і Техасі – було близько 21 землетрусу на рік. У 2009 р. – вже 50, рік потому – 87, а в минулому році – відразу 134 землетруси. За це десятиліття американці якраз забезпечили свою економіку газом, а в 2009 р. стали добувати газу більше, ніж Росія.
При використанні технології фрекінгу в сланцеві породи закачують воду, пісок і хімікати. На думку експертів, в деяких випадках вода, що потрапила в пласти, і викликала сейсмічну активність. Зараз в Геологічній службі США зайняті пошуками прямих доказів зв’язку розриву пластів з подальшими землетрусами, але деякі американські геологи вже заявляють про високу стривоженість.
Однак ці протиріччя з часом вщухли, бо цей метод приніс значне зростання в сфері американської енергетики.
Вже наявні дослідження змусили активізуватися противників газовидобутку методом фрекінгу. В тому числі наводяться й інші аргументи, наприклад забруднення ґрунтових вод. А деякі країни Євросоюзу, незважаючи на передбачення “сланцевої революції” в світі, вже перейшли до найрішучіших дій.
Наприклад, Франція зовсім заборонила освоювати надра таким чином, а Болгарія обмежила видобуток газу з використанням технології фрекінгу.
У Великобританії, наприклад, сланцевий видобуток викликає безліч протиріч.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас