Відмова Греції від євро може бути вимушеною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відмова Греції від євро може бути вимушеною

Світ
3403
У Греції новий уряд. Вельми радикальний, судячи з передвиборчої програми. Питання про вихід країни з єврозони знову стоїть гостро, але не тому що греки хочуть повернутися до драхми, а тому що обраний прем’єр-міністр зробив ряд обіцянок, які можуть не співпадати з тим, чого вимагають закордонні кредитори.
Спроба трирічної давності провалилася, але тепер коаліція СІРІЗА все-таки прийшла до влади. Очолює її Алексіс Ципрас, якого вважають марксистом, виступає проти жорсткої економії, нав’язаної Єврокомісією і, зокрема, Німеччиною. Тепер всім зацікавленим сторонам доведеться сісти за стіл переговорів.
Джордж Тзогопулос, старший аналітик Hellenic Foundation for European and Foreign Policy, так коментує ситуацію: “Не думаю, що нова влада Греції піде на політичне самогубство і скасує всі попередні домовленості з економічної допомоги. Однак вони обов’язково спробують домовитися про пом’якшення умов, а також будуть намагатися розпочати дискусію про сумнівну користь економії не тільки для Греції, а й для Європи в цілому”.
Прогнози щодо подальших сценаріїв мало не діаметрально протилежні. В Royal Bank of Scotland нагадують: Маріо Драгі тільки що запустив QE на трильйон євро. Для Греції це має стати величезним стимулом залишитися в єврозоні і не конфліктувати з ЄС, адже ЄЦБ зможе викуповувати “сміттєві” грецькі папери на десятки мільярдів євро. А в Morgan Stanley вважають, що не варто недооцінювати політичний аспект.
СІРІЗА – це не одна партія, а співдружність лівих сил. І тепер, нехай це звучить дивно, коаліції довелося увійти в коаліцію. Для більшості в парламенті СІРІЗА не вистачило двох місць. Партнером нової правлячої партії стали “Незалежні греки” – партія правого спрямування. Її лідер не соромиться у підборі слів і виразів.
Наприклад, всього тиждень тому Панос Камменос заявив, що Європа управляється німецькими неонацистами.
Думка Morgan Stanley в тому, що настільки хитка коаліція може розвалитися і Афіни будуть здатні прийняти будь-яке несподіване рішення. Проте деякі експерти вважають, що зараз у Греції не залишилося важелів відповідного тиску. “Прямі втрати від можливого виходу Греції будуть досить обмеженими. Кілька років тому була ймовірність так званого“зараження”. У європейських комерційних банків на балансі була величезна маса грецьких держоблігацій. Тепер всі ці папери перетекли до державних кредиторів, тобто до МВФ і ЄС. вони можуть пережити списання грецьких боргів без критичних втрат”, – говорить Майк Інгрем, фондовий аналітик BGC Partners.
У будь-якому разі тепер грецькій владі та Єврокомісії належить зайнятися тим, що в блозі zerohedge вже називають “рятувальним шантажем”. Алексіс Ципрас оголосив про нову соціальну програму на 11 з половиною млрд євро, що не відповідає німецької лінії жорсткої економії. Більшість експертів вважають, що в Ірландії та Іспанії переможуть партії типу грецької СІРІЗА. Перед Ангелою Меркель встає нелегкий вибір. Пом’якшити умови допомоги грекам і переглянути політику затягування пасків? Ірландці й іспанці будуть вимагати того самого. Відпустити Грецію? У цьому випадку вся єврозона може затріщати по швах.
Раніше стало відомо, що Фінляндія не спише борги, які вона видала Греції, однак північноєвропейська країна готова вести переговори щодо розширення періоду виплат боргів, про що заявив прем’єр-міністр Олександр Стубб.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас