Європа замінить український сир на масло і сухе молоко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа замінить український сир на масло і сухе молоко

1075
У 2015 році українські переробники молока скоротять виробництво сирів на 20-25%, але збільшать обсяги виробництва вершкового масла і сухого молока. Про це розповів економіст департаменту технічного співробітництва Сільськогосподарської і продовольчої організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.
Зміна пріоритетів пов’язана, в першу чергу, із закриттям торік російського ринку, в тому числі сирів і молочних продуктів, для українських товарів. А це, в свою чергу, вимагає пошуку нових партнерів в інших регіонах і переходу на товари, які там користуються попитом.
«Україна є нетто-експортером молока та молочної продукції (тобто, країною, чий експорт перевищує імпорт товару протягом певного періоду часу – Авт.). Цього року ми знову зробимо більше молока, ніж зможемо спожити », – заявив Андрій Ярмак.
При цьому минулого року 40% молока пішло на виготовлення так званої цільномолочної продукції, тобто кисломолочних та інших продуктів, а не сирів. Українці стали замінювати більш дорогі сири більш дешевими молочними продуктами – кефіром, ряжанкою та іншими. «Це свідчить про переорієнтацію попиту і виробництва. Цього року напевно буде «відсів» низки виробників », – припускає експерт.
А оскільки внутрішній попит може і далі знизитися через падіння купівельної спроможності населення, питання експорту надлишків стоїть дуже гостро.
Річний обсяг за шість місяців
При цьому світова кон’юнктура поки на боці України. «Ціни на молоко і молочні продукти продовжують падати, а заробіток на торгівлі маслом і молоком значно нижче, ніж на сирах. «Різниця приблизно в чотири рази з доходом від продажу сиру в РФ», – пояснив «Вістям» Андрій Ярмак.
Однак, експерти прогнозують, що в другій половині року ситуація на світовому і внутрішньому ринку стабілізується і переробники зможуть більше заробити. Ці сподівання базуються, в тому числі, на очікуваннях, що до середини року Україна зможе отримати дозвіл на експорт своєї молочної продукції в ЄС.
Зокрема, заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька заявила, що рішення спеціальної комісії ЄС, яка інспектувала ряд вітчизняних молочних підприємств, очікується в червні-тюлі 2015. Причому європейці погодилися, що розподіл річних квот на ввезення української молочки в ЄС почнеться з липня, тобто за друге півріччя 2015-го можна буде використовувати весь обсяг річної квоти. Нагадаємо, квота Євросоюзу на ввезення з України молока становить 8 тис. тонн на рік, вершкового масла – 1,5 тис. тонн, сухого молока – 1,5 тис. тонн.
Чеддер дасть сигнал
За словами експерта, через квоти поставки в Європу не можуть бути більшими. Але квот на сири немає, а це означає необмежені поставки з України в ЄС. Інша справа, що наш асортимент сирів європейцям не потрібен. Тому, за словами президента Асоціації виробників молока Андрія Дикуна, переробники почали диверсифікацію виробництва. Наприклад, стали переорієнтуватися на випуск сиру чеддер.
«Так що навіть добре, що Росія заборонила наш імпорт. Висока маржа розслабила наших виробників. А тепер ринок змусив їх виробляти більш якісний продукт з більш якісної сировини. При нинішній ціні у виробника молока в 5 грн/л ми зможемо конкурувати з усім світом », – говорить експерт.
До речі, як пояснив «Вістям» Андрій Ярмак, сир чеддер – це один з трьох біржових молочних товарів (тобто він котирується на товарних біржах). Два інших – сухе молоко і вершкове масло. Природно, не всі їдять чеддер, але він є орієнтиром – подешевшав чеддер, дешевшають і всі інші сири. За словами експерта, Україна не експортувала свою молочну продукцію за кордон (виключаючи країни СНД) бо не намагалася цього робити.
Головне – участь
За словами голови ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадима Чагаровського, наша країна може постачати в ЄС набагато більше молочної продукції. Однак Андрій Ярмак вважає, що важливіше не розмір квоти, а сам факт допуску вітчизняної продукції на європейський ринок. «Сертифікат якості від ЄС – це найкраща рекомендація для поставок на інші міжнародні ринки», – сказав експерт «Вістям».
До речі, за інформацією Мінагрополітики, зараз йде інтенсивна робота над організацією поставок до Китаю. Перспективними ринками експерти вважають також країни Азії, Африки та Близького Сходу. «В умовах посушливого клімату виробництво молока не вигідно, а потреба в ньому існує», – пояснив «Вістям» Андрій Ярмак.
Забезпечимо МакДональдс
У свою чергу Вадим Чагаровський назвав кілька перспективних видів і напрямків експорту продукції, за якими Україна може успішно конкурувати, у тому числі і на ринку ЄС. Зокрема, це продукти для HoReCa (готелі ресторани, кафе). Наприклад, МакДональдс в Україні вже купує молочні суміші для коктейлів і морозива не тільки для місцевої мережі ресторанів, але і для своїх закладів в Грузії, Молдові, Азербайджані та Білорусі. «Я думаю, що там ми будемо успішними через девальвацію гривні. Наша ціна буде дуже «смачною» для Макдональдса ще 1,5-2 роки », – зазначив Чагаровський.
Крім того, Україна може виробляти молочні продукти для іноземних торгових мереж під їх торговими марками. «Це абсолютно реально. Я знаю, що кілька компаній вже опрацьовують це питання », – повідомив експерт.
Нарешті, є локальні ринки споживання української продукції мігрантами з СНД, які проживають в ЄС, наприклад, Німеччина (Берлін), Іспанія, Італія.
Зайвих грошей немає
Але для того, щоб підприємства могли експортувати свій товар, вони спочатку повинні мати кошти для виробництва, а з ними є складнощі. Президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун розповів «Вістям», що підприємства зараз практично позбавлені можливості взяти банківські кредити. «Банки їх не надають. Навіть ті, в яких компанії давно обслуговуються, вимагають якнайшвидшого повернення раніше виданих позик», – говорить Дикун.
Підприємства виживають за рахунок перерозподілу своїх ресурсів. Агрокомпанії заробляють гроші на продажу, в тому числі на експорті, зернових культур та іншої продукції рослинництва. І за рахунок виручених коштів фінансують своє тваринництво.
Крім того, через зміну в оподаткуванні молочна галузь України може втратити 1,5 млрд грн і більше.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас