ЦБ Данії вдруге за тиждень знизив ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Данії вдруге за тиждень знизив ставки

Кредит&Депозит
300
Національний банк Данії оголосив про зниження ставки за депозитами всього через декілька днів після оголошення рішення про пом’якшення монетарної політики.
У четвер, 22 січня, датський ЦБ пішов на нові заходи з метою послабити тиск на позиції національної валюти. Ставка по депозитах в Данії знижена c -0,2% до -0,35%. В опублікованому прес-релізі наголошується:
“Національний банк Данії знизив ставку за депозитами на 0,15%, дане рішення набуває чинності з 23 січня. Рішення про зниження ставки є наступним кроком центробанку після оголошення про купівлю іноземної валюти на ринку”.
19 січня датський ЦБ оголосив про зниження облікової ставки з 0,2% до 0,05%. Ставка по депозитах була скорочена з -0,05% до -0,2%. Учасники ринку розцінили це рішення як спробу фінансової влади Данії знизити привабливість датської крони. Данія опинилася в досить делікатній ситуації, зберігаючи штучну прив’язку крони до євро, в умовах коли ЦБ Швейцарії відмовився від продовження стримування курсу франка.
При цьому ослаблення позицій єдиної європейської валюти тільки збільшилася після оголошення президента ЄЦБ Маріо Драгі про запуск масштабної програми кількісного пом’якшення (quantitative easing, QE). У даних умовах ЦБ Данії стає все складніше утримувати курс національної валюти в діапазоні 2,25% до цільового рівня в 7,46038 крон за євро.
Економіст Danske Bank Йенс Педерсен у своїх коментарях, які наводить агентство Bloomberg, зазначив:
“Озвучене рішення підкреслює, в якій екстраординарній ситуації опинився ЦБ Данії та що центробанку доводиться вживати нові заходи, для того щоб захистити прив’язку крони до євро. На мій погляд, ринок буде чекати додаткових знижень процентних ставок від датчан надалі. При цьому запуск програми QE , про який було оголошено сьогодні, тільки посилює тиск на Центробанк Данії “.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас