В результаті зіткнень в ДР Конго загинули щонайменше 42 людей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В результаті зіткнень в ДР Конго загинули щонайменше 42 людей

Світ
248
В результаті протестів у Демократичній республіці Конго (ДРК), що почалися 19 січня, загинули принаймні 42 людини, повідомляють ЗМІ з посиланням на правозахисників. Більше сотні людей отримали поранення.
Генеральний секретар африканського відділення Міжнародної федерації за права людини Пол Нсапу (Paul Nsapu) заявив, що більшість людей були вбиті співробітниками органів правопорядку під час протестів.
За словами очевидця, в районі Матета в столиці країни Кіншасі співробітники сил безпеки стріляли бойовими патронами по демонстрантах, які вибудували барикади з палаючих покришок. Ті у відповідь кидали каміння в силовиків.
Прес-секретар уряду Ламбер Менде (Lambert Mende) сказав, що 19 січня в ході зіткнень загинули щонайменше чотири людини. За його словами, 20 січня охоронці вбили десять громадян, які займалися мародерством. Також в цей день загинув поліцейський.
19 січня почалися протести опозиції проти реформи виборчого кодексу, за яким необхідно проведення перепису населення перед проведенням виборів, запланованих на 2016 рік. На думку незгодних із зміною законодавства, президент Жозеф Кабіла (Joseph Kabila), який не має права брати участь у наступних виборах, хоче продовжити термін своїх повноважень, оскільки «знадобляться роки» для організації перепису.
Прихильники Кабіли впевнені, що перепис може бути завершено протягом року.
Жозеф Кабіла став президентом після того, як його батька застрелили в 2001 році. Також Кабіла переміг на виборах у 2006 і 2011 роках. За конституцією, главі держави заборонено балотуватися на третій термін.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас