"Арабська весна" в Ємені: у столиці йде бій між армією і повстанцями-шиїтами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Арабська весна" в Ємені: у столиці йде бій між армією і повстанцями-шиїтами

Світ
1747
У столиці Ємену Сані в районі президентського палацу йде бій між урядовими військами і шиїтськими повстанцями-Хуті.
За словами очевидців, в районі президентського палацу і розташованої поблизу резиденції глави національної безпеки були чутні вибухи, над містом у цьому районі піднімаються стовпи густого чорного диму, чутна стрілянина з великокаліберних кулеметів. Вибухи і стрілянина чутні також в столичному районі Хадда – в дипломатичному кварталі в південній частині міста.
Місцезнаходження президента Абда Раббо Мансура Аль-Хаді невідомо. Жителі залишають зону боїв.
Державні ЗМІ, між тим, про зіткнення не повідомляють, по єменського телебаченню йде концерт в запису.
Шиїтське ополчення заявляє, що військові обстріляли патруль повстанців. Представники армії, зі свого боку, повідомляють, що Хуті їх спровокували, самовільно виставивши блокпости поблизу палацу.
Хуті – загони бойовиків шиїтів, які воюють проти уряду Ємену. Влада країни заявляє, що їх підтримує Іран, самі Хуті це заперечують. У вересні 2014 року бойовики захопили більшу частину Сани. Незважаючи на те, що великих боїв між повстанцями та урядовими військами зараз немає, протистояння триває. Так, два дні тому Хуті викрали главу адміністрації президента Ємену Ахмеда Авада бен Мубарака, який повинен був представити главі держави проект нової конституції.
У вересні, незадовго до захоплення більшої частини Сани бойовиками, влада Ємену і повстанці підписали угоду про перемир’я в країні. Підписання документа відбулося в президентському палаці у присутності президента Абда Раббо Мансура Хаді, спецпосланця ООН Джамаля Беномара та представників політичних сил Ємену, в тому числі з шиїтського руху “Аль-Хуси”. За словами Беномара, угода передбачало формування нового уряду протягом місяця. Умови угоди, включаючи “чесне” і всеохватное партнерство з “Ансаралла” (політичне крило руху “Аль-Хуси”) так і не були виконані.
Угрупування “Аль-Хуси” діє в Ємені з 1994 року і являє собою збройну шиїтську організацію, що контролює частину території на півночі країни.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас