Первинний профіцит бюджету Греції в 2014р був гірше цільового показника через відстрочку платежу ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Первинний профіцит бюджету Греції в 2014р був гірше цільового показника через відстрочку платежу ЄЦБ

Світ
104
Первинний профіцит бюджету Греції в 2014 році виявився істотно гірше цільового показника, головним чином, через відстрочку отримання країною чергового траншу допомоги від міжнародних кредиторів, повідомляє MarketWatch.
Згідно з даними грецького Мінфіну, первинний профіцит бюджету (без урахування витрат на обслуговування боргу) склав 1,9 млрд євро при цільовому показнику в 4,9 млрд євро, встановленому урядом Греції та міжнародними кредиторами.
У Мінфіні відзначають, що більш слабкий, ніж очікувалося, показник значною мірою обумовлений відстрочкою чергового внеску в рамках програми допомоги, що надається країні Європейським центральним банком (ЄЦБ).
Так, Греція не отримала 1,9 млрд євро в рамках реалізованої європейським ЦБ програми викупу держоблігацій – Securities Markets Program (SMP). Ця сума є частиною чергового траншу в розмірі 7,2 млрд євро, які Греція повинна була отримати від міжнародних кредиторів відповідно до умов програми екстреного кредитування загальним обсягом 240 млрд євро.
Крім цього, низький показник первинного профіциту бюджету в минулому році пов’язаний з відстрочкою збору податків.
Тим часом аналітики вважають, що Греція на шляху до виконання своїх бюджетних цілей.
“Відстрочка збору податків була очікуваною у зв’язку з передвиборним періодом в країні, – відзначає старший економіст National Bank of Greece Нікос Маггінас. – З урахуванням простроченого платежу за SMP Греція на шляху до виконання бюджетних орієнтирів”.
Переговори Греції з “трійкою” міжнародних кредиторів (Єврокомісія, Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Міжнародний валютний фонд (МВФ)) зайшли в глухий кут ще у вересні. Вони були припинені після того, як раніше в тому місяці країна не змогла обрати нового президента, що спровокувало необхідність проведення дострокових парламентських виборів.
Парламентські вибори в Греції відбудуться 25 січня, і, згідно з результатами останніх опитувань, лідером у передвиборній гонці залишається опозиційна партія Коаліція радикальних лівих сил (“СІРІЗА”), яка виступає за перегляд умов програми міжнародної допомоги Греції, а також списання боргу країни.
Колишній заступник голови Єврокомісії Оллі Рен, який курирував питання економіки, грошової та монетарної політики з 2010 по 2014 рр., заявив у четвер, що Греції не варто чекати списань її боргу країнами єврозони.
На думку О.Рена, країна може очікувати лише полегшення боргового навантаження у формі продовження терміну боргу.
Серед передвиборних обіцянок лідера “СІРІЗА” Алексіса Ціпрас – відмова країни від санкцій, запроваджених державами єврозони проти Росії. Євросоюз не зможе продовжити санкції проти РФ в липні цього року, якщо не отримає одноголосної підтримки всіх 28 держав-учасниць.
Росія є основним комерційним партнером Греції, в 2013 році оборот двосторонньої торгівлі досяг 7 млрд євро. Санкції, введені проти РФ, поряд з ослабленням рубля, негативно позначилися на потоці російських громадян в Грецію, що скоротило доходи країни від туризму.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас