Собівартість газу українського видобутку оцінили в 5,4 тис. грн/тис. кубів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Собівартість газу українського видобутку оцінили в 5,4 тис. грн/тис. кубів

Енергетика
4748
Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” провела розрахунки собівартості видобутого публічним акціонерним товариством “Укргазвидобування” природного газу, згідно з якими економічно обґрунтована собівартість видобутого в 2015 році газу складе 5430 гривень / тис. куб. м (без ПДВ) або 319,4 долара / тис. куб. м за курсом 17 гривень/долар.
Про це йдеться в інформаційній записці “Нафтогазу”, складеної у відповідь на запит Міністерства енергетики та вугільної промисловості, передають Українські Новини.
У документі наголошується, що розрахунок економічної собівартості природного газу власного видобутку “Укргазвидобування” проводився виходячи з ринкової оцінки активів компанії.
Згідно з документом, при розрахунку економічної собівартості були враховані експлуатаційні витрати, які без амортизації та плати за користування надрами складають 208 гривень/тис. куб. м і адміністративні витрати, які за розрахунками “Нафтогазу” становлять 19,4 гривень/тис. куб. м.
Також враховувалися й інші операційні витрати, зокрема, проведення сейсмічних, науково-дослідних робіт, які складають 21,9 гривень/тис. куб. м.
Крім того, при розрахунках собівартості апарат НАК враховував амортизаційні витрати основних засобів (302,9 гривень/тис. куб. м) і амортизаційні витрати права на користування надрами (311 гривень/тис. куб. м).
НАК враховував і вартість капіталу компанії, що за його розрахунками становить 2 854,2 гривень/тис. куб м.
Згідно з документом, вартість капіталу дорівнює доходу, який могла б одержати “Укргазвидобування” від вкладення капіталу в альтернативний актив зі схожим рівнем ризику.
У документі зазначено, що без урахування податку на прибуток і плати за користування надрами економічна собівартість видобутку 1 тис. куб. м газу становить 3 717,4 гривень.
З урахуванням податку на прибуток (18% згідно з чинним законодавством) та податку за користування надрами (20% від вартості газу) ціна газу, яка повністю б покривала економічну собівартість (з урахуванням податків) становить 5430 гривень/тис. куб. м природного газу.
Учасники коаліції зобов’язувалися підняти відпускні ціни на природний газ власного видобутку для державних газовидобувних компаній, зокрема для публічного акціонерного товариства “Укргазвидобування”, до економічно обґрунтованого рівня з урахуванням покриття необхідних інвестиційних витрат.
“Укргазвидобування” є найбільшим видобувачем газу в Україні і, згідно із законодавством, зобов’язана реалізовувати всі обсяги видобутого газу “Нафтогазу” для потреб населення. 100% акцій “Укргазвидобування” належить “Нафтогазу”.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас