Китайський холдинг General Nice купує $2-мільярдний проект Isua в Гренландії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайський холдинг General Nice купує $2-мільярдний проект Isua в Гренландії

Фондовий ринок
380
Китайська гірничодобувна компанія General Nice отримає контроль над залізорудним родовищем Isua в Гренландії, яке стане першим повністю підконтрольним Китаю родовищем в Арктиці. Проект оцінюється в $ 2 млрд, пише Financial Times.
General Nice є одним з найбільших імпортерів вугілля та залізної руди в Китаї. Компанія вже володіє залізорудними шахтами в Росії і ПАР, а також видобуває мідь в Австралії. Холдинг отримав можливість претендувати на проект Isua у зв’язку з банкрутством попереднього власника копальні London Mining.
Однак залучення азіатського інвестора, навіть приватного, може насторожити США та інші країни, що мають інтереси в Арктиці і подали в ООН заявки про розширення меж континентального шельфу в Північному Льодовитому океані. Кілька років тому спроби компанії з Китаю купити землю в Ісландії вже викликали серйозне занепокоєння в дипломатичних колах.
Тим не менш, деякі китайські компанії вже активно освоюють Арктику. Нафтогазова корпорація CNPC володіє 20% часткою в російській “Ямал-СПГ”, що займається розробкою Південно-Тамбейського газового родовища, а CNOOC турбувався б запаси нафти біля берегів Ісландії.
Для Гренландії рудники, що містять уран, проекту Isua є важливою частиною плану з забезпечення повної незалежності від Данії та праву розпоряджатися корисними копалинами острова на свій розсуд. Для цієї мети уряд Гренландії в жовтні 2013 року скасував заборону на видобуток урану, що діяла 25 років.
Однак існують сумніви з приводу життєздатності даного проекту. За оцінками London Mining, експлуатаційні витрати на видобуток однієї тонни руди складуть $45, доставка в Китай – ще $37, тоді як ціна на ринку знаходиться на рівні $70. Будівельні роботи на родовищі займуть більше трьох років, а видобуток корисних копалин буде ускладнено через товстий шар льоду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас