Резерви в трубу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резерви в трубу

Казна та Політика
694
Необхідність підтримувати НАК «Нафтогаз України» змусила Нацбанк витратити в минулому році значний обсяг валютних резервів – в результаті вони впали до рівня 2004 року і становлять рекордно низькі $7,5 млрд. Нацбанк розраховує поповнити їх за рахунок зовнішніх кредитів – альтернатив кредитній програмі МВФ в України поки немає.
Антирекорд
Україна продовжує витрачати резерви на проведення обов’язкових валютних платежів. У 2014 році міжнародні резерви НБУ впали на $13 млрд – до $7,5 млрд, повідомили вчора в Нацбанку. Це найнижчий з лютого 2004 року рівень. Крім підтримки курсу, скорочення резервів було викликано продажем валюти для зовнішніх розрахунків НАК «Нафтогаз України». Наприклад, у грудні відбулося перерахування «Газпрому» зарезервованих заздалегідь $1,65 млрд. Також Нацбанк провів минулого місяця інтервенції на $831 млн, більша частина яких була викуплена НАК «Нафтогаз України» для оплати імпортованого природного газу. На обслуговування боргів НБУ і уряд витратили в грудні $737, 5 млн. Разом з тим Україна отримала кошти від Єврокомісії ($617 млн), Світового банку ($20 млн) і розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті ($130 млн). Але це не допомогло уникнути сильного скорочення в грудні резервів НБУ – на $2,4 млрд.
У Нацбанку очікували таку ситуацію, яку не вважають критичною, оскільки розраховують на підтримку зовнішніх кредиторів. «Я не бачу в цьому великої проблеми. У січні у нас буде місія МВФ. Ми розглядаємо збільшення нашої програми, і не тільки з МВФ, але і від ЄС і міжнародних донорів. Ми не тільки доб’ємося колишнього рівня резервів, а й збільшимо їх, бо допомога зростає», – заявила голова НБУ Валерія Гонтарєва в грудні. Тоді ж вона зазначила, що попереднє керівництво НБУ витрачало резерви на підтримку курсу гривні, але вона не збирається цього робити – валютний курс тепер завжди буде плаваючим і залежним від ринку.
Впливова підтримка
Низькі резерви країни, що воює, в стані рецесії робить її залежною від кредитів МВФ. «Швидше за все, Україна буде продовжувати активно залучати кошти МВФ. Якщо це буде успішно, то й інші великі кредитори нададуть Україні підтримку. І хоча це все більше збільшує кредитне навантаження, іншого виходу у країни поки немає», – вважає заступник голови правління одного з банків.
Основні плюси таких позик – низька ставка і гарантія того, що Україні не загрожує дефолт за валютними боргами. Днями Росія заявила, що може вимагати від України дострокового погашення єврооблігацій на $3 млрд. “Позики МВФ – це позитивний сигнал для ринку, при якому, як правило, різкі курсові коливання зменшуються і гривня стабілізується. Такий розвиток ситуації завжди впливає на підвищення довіри до банківської системи та покращення бази фондування», – відзначає голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук. Але поки кошти МВФ нами не отримані, валютний ринок також стабільний, просто курси долара – офіційний і роздрібний – відрізняються приблизно на 3 гривні.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас