Антикорупційне бюро запрацює не раніше, ніж через три місяці - Джованні Кесслер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антикорупційне бюро запрацює не раніше, ніж через три місяці - Джованні Кесслер

Казна та Політика
441
Відбулися перші засідання комісії, яка обере голову Бюро. Один з її учасників, італієць Джованні Кесслер – гендиректор Європейського управління з боротьби із шахрайством, розповів НВ, коли, нарешті, запрацює новий орган
За словами Кесслера, пройде не менше трьох місяців, перш ніж Антикорупційне бюро дійсно почне працювати. Так, якщо Комісія встановить термін подачі заявок на участь у конкурсі на голову Бюро в один місяць, то процес вибору трьох претендентів, на думку Кесслера, займе ще місяць.
За законом потім Комісія повинна представити претендентів президенту, а той – на затвердження ВР. Тобто голова у Антикорупційного бюро з’явиться до кінця лютого. Ще місяць новому голові знадобиться на формування самого Бюро.
Кесслер вважає, що це цілком прийнятний термін: “Ми не повинні витрачати час, але не повинні і поспішати. Повинні все правильно зробити”, – говорить він НВ.
Кесслер наполягає на тому, щоб голову Бюро вибирали публічно, а не таємним голосуванням. Про це він заявив на першій зустрічі, яка пройшла вчора ввечері в будівлі АП.
“Для мене таємне голосування, хоча я і розумію озвучені причини, – це як мінімум дивно. По-перше, з моральної точки зору – нас в комісії тільки дев’ять. І якщо я буду думати, що деякі з нас не можуть висловити свою думку відкрито, мені буде некомфортно працювати “, – пояснює голова ключового європейського антикорупційного органу. Крім того, таємне голосування також буде суперечити закону, зазначає він.
Згідно прийнятій редакції закону про Антикорупційне бюро, іноземець, якого хотіли б бачити на цій позиції багато активістів, його головою не може бути. В тому числі сам Кесслер, якому також пророкували це місце.
“З багатьох причин я не можу бути головою Бюро, – говорить Кесслер, громадянин Італії. – Перша причина – не українське громадянство. Друга – я член конкурсної комісії, а члени конкурсної комісії не можуть бути кандидатами. В третє, я точно впевнений в тому , що Україна, велика країна, тут 45 млн. людей, і я відмовляюся думати, що тут немає відповідного кандидата. Вони є, і їх потрібно заохочувати, щоб вони подавали документи на конкурс “.
Вчорашню, першу, зустріч комісії голова європейського антикорупційного органу оцінив позитивно.
“Враховуючи, що це була перша зустріч органу, який ніколи не існував раніше … Люди з різними кваліфікаціями … То це була хороша зустріч. Ми повинні були познайомитися один з одним – ця зустріч в основному про це”, – говорить Кесслер .
Однак, після першого ж дня роботи комісії українські правозахисники заявили про те, що президент Петро Порошенко намагається провести свою людину на посаду голови Бюро.
Про це зокрема заявив Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції.
Підкреслимо, що під час першого засідання конкурсної комісії її головою обрали Рефата Чубарова, а секретарем – харківського правозахисника Євгена Захарова. Обидва вони були делеговані до комісії за квотою президента.
У складі комісії також – історик Ярослав Грицак (квота президента), правозахисник Йосип Зісельс, юрист Олександра Яновська, журналіст Юрій Бутусов (всі три – квота Кабміну), екс-міністр культури Євген Нищук, юрист Віктор Мусіяка і Гендиректор Європейського управління з боротьби із шахрайством Джованні Кесслер (за квотою ВР).
Під час сьогоднішнього засідання конкурсна комісія таки проголосувала за те, щоб дозволити іноземцям брати участь у конкурсі на посаду голови Національного антикорупційного бюро, порушивши закон.
ЗМІ говорять про декілька кандидатів-іноземців. По-перше, це колишній федеральний прокурор, помічник прокурора США Богдан Витвицький. За даними ЗМІ, переговори з ним ведуть представники АП. Також серед претендентів – екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі.
Тетяна Козак
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас