У єврозоні зафіксована дефляція - вперше з 2009 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У єврозоні зафіксована дефляція - вперше з 2009 року

Світ
748
За підсумками 2014 року в країнах єврозони була зафіксована дефляція, пише The Financial Times.
Останній раз це явище відзначалося в європейській економіці в жовтні 2009 року. Економісти передбачали зниження цін на рівні 0,1%, так що підсумковий показник виявився близьким до прогнозу.
Як очікується, свіжі дані про негативну інфляції підштовхнуть європейський Центробанк до початку повномасштабної програми кількісного пом’якшення, про що може бути оголошено вже 22 січня.
Регулятори зазвичай очікують, що зниження цін на енергоносії призведе до зростання споживання. Ядерний показник інфляції, який виключає з себе такі волатильні ціни як на продукти харчування або енергоносії, виріс до 0,8%.
В цілому ціни в єврозоні росли протягом року менш ніж на 1% на місяць, водночас ка ЄЦБ обіцяв утримати інфляцію на рівні трохи нижче 2%. На думку, головного економіста з європейських справ з RBC Capital Markets Джеймса Ешлі, в цьому винні не тільки зниження цін на нафту, але і невдала фіскальна і монетарна політика влади.
На початку січня глава ЄЦБ Маріо Драгі заявив, що в 2015 році єврозоні загрожує дефляція, що призведе до уповільнення економічного зростання. Цей “ризик не можна повністю виключити”, але ймовірність настання такого сценарію невелика, сказав банкір.
На думку Драгі, на уповільнення зростання впливають високі податки, половинчасті реформи і забюрократизованість процесу прийняття рішень.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас