В Україні вступила в силу податкова реформа: що вона передбачає? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вступила в силу податкова реформа: що вона передбачає?

Казна та Політика
19606
В Україні з 1 січня 2015 р., набуває чинності закон України № 71-VІІІ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)”. Текст закону опублікований у спецвипуску парламентської газети “Голос України”, датованому від 31 грудня 2014 р.
Закон передбачає скорочення податків з 22 до 9, серед яких залишилися: податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, рентна плата, збори, а також місцеві податки: податок на майно та єдиний податок.
За словами прем’єр-міністра, зміни до Податкового кодексу передбачають спеціальну систему оподаткування ПДВ підприємств аграрного сектора. А ось зернотрейдери не матимуть права на відшкодування ПДВ – таке право залишається виключно у виробників сільськогосподарської продукції.
Щодо оподаткування доходів фізичних осіб, то підвищується ставка податку для пасивних доходів – процентів, роялті та інвестиційних доходів з 15 до 20%.
“Для дивідендів, виплачених суб’єктами підприємницької діяльності, які є платниками податку на прибуток, ставка 5%. Для суб’єктів підприємницької діяльності, які не є платниками податку на прибуток – ставка 20%”, – повідомив Яценюк.
Щодо податку на об’єкти житлової нерухомості уряд встановив мінімальні пороги оподаткування, а саме: не обкладається податком до 60 кв. м для квартири і до 120 кв. м для будинку. Також не обкладається нежитлова нерухомість, яка використовується в аграрному секторі, промисловості, МАФи та кіоски, які є суб’єктами малого бізнесу, а також ринки.
Щодо рентних платежів, то зміни до Податкового кодексу встановлюють на постійній основі ставки рентної плати для нафти і конденсату – 45% з покладів до 5 кілометрів, 21% – з покладів понад 5 км; для природного газу, реалізованого не для потреб населення – 55% з покладів до 5 км, і 28% з покладів понад 5 км.
Прийнято також рішення про поетапне підвищення ставки незалежно від глибини видобутку стосовно так званих договорів про спільну діяльність: 1 квартал 2015 р. – 60%, 2 квартал – 65%, починаючи з третього кварталу 2015 р. – 70%. Таким чином уряд хоче стимулювати підприємства, які мають спільну діяльність з видобутку газу, переходити на угоди з розподілу продукції.
Також закон передбачає збереження на постійній основі стягнення рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку, встановивши ставки плати в еквіваленті в доларах США, які відповідають світовим стандартам.
У змінах до Податкового кодексу залишається запропоноване урядом застосування загальних умов оподаткування для інститутів спільного інвестування. Так, будуть обкладатися отримані фізичною особою доходи від інститутів спільного інвестування за ставкою 20%. Для юридичних осіб доходи від інститутів спільного інвестування включаються до бази оподаткування.
Залишається збільшення фінансового результату платника податку на прибуток на 30% вартості товарів за окремими операціями з вилученням норми про обмеження віднесення на витрати товарів, робіт і послуг, придбаних у суб’єктів спрощеної системи оподаткування.
Закон також передбачає дію норм щодо безспірного стягнення коштів з рахунків і готівки по самостійно задекларованих платником податків податкових зобов’язаннях виключно на перше півріччя поточного року, якщо сума податку перевищує 5 млн грн і якщо немає узгоджених податкових зобов’язань з боку держави по відношенню до цього платника податків.
Також Кабмін погодився на те, щоб зберегти пільговий режим оподаткування для освіти та медицини.
Щодо спеціальної процедури адміністрування податку на додану вартість, то за словами Яценюка, – у Податковому кодексі передбачається тестовий режим застосування електронної системи адміністрування ПДВ з 1 лютого до 1 липня 2015 р.
“Державна фіскальна служба щомісяця на своєму сайті публікує список боржників та суми боргу по всіх податках всіх суб’єктів підприємницької діяльності. Це норма закону для того, щоб ми бачили конкретно, хто не платить, які суми, по якій податковій зареєстровані такі платники податків”, – заявив Яценюк.
Введено також податок на розкішні автомобілі – як дизельні, так і бензинові машини з об’ємом двигуна більше 3 тис. куб. см, віком до 5 років.
Закон передбачає встановлення ставки акцизного податку з роздрібних продажів пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива в розмірі 5% від обсягу реалізації. Арсеній Яценюк підкреслив, що ці кошти будуть зараховуватися до місцевих бюджетів.
У законі зберігаються діючі податкові пільги для підприємств громадських організацій інвалідів.
Змінами до Податкового кодексу вводиться й оподаткування обороту лотерей за ставкою 10%.
Закон передбачає обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій з 1 липня 2015 р. – фізичними особами-підприємцями, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у роздрібній торговельній мережі, за коштами пересувної мережі, з 1 січня 2016 р. – фізичними особами-підприємцями, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у роздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі з 1 січня 2016 р.
“З 1 липня 2015 р. вводиться електронний кабінет платника податків. Це повинна зробити податкова адміністрація, де фактично буде електронне досьє кожного платника податків”, – повідомив прем’єр.
З часу введення електронного адміністрування ПДВ в повному обсязі припиняється перевірка вхідного ПДВ.
Нагадаємо, Верховна Рада прийняла податкову реформу 28 грудня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 250 нардепів з 226 мінімально необхідних.
Президент України Петро Порошенко підписав закон 31 грудня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас