Найочікуваніші IPO 2015 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найочікуваніші IPO 2015 року

Фондовий ринок
2800
У 2014 році ринок із захопленням зустрів безліч видатних IPO. Тільки на американському ринку з початку року було здійснено 275 розміщень, з яких 4 побили всі рекорди за обсягами. Однак оглядач CNBC Боб Пізані стверджує, що це ще не межа. Він прогнозує в 2015 р. ще більше грандіозних за обсягом та якістю публічних розміщень. Лідерами цього сегмента знову будуть технологічні компанії.
Боб Пізані переконаний, що на Уолл-Стріт у 2015 році приймуть тільки тих емітентів, які росли і процвітали протягом всього минулого року. З цієї точки зору найбільше інвестори чекають компанії із сектору медіа та IT. У четвірку потенційних лідерів входять Uber, Airbnb, Pinterest і хмарний сервіс Box.
На сьогоднішній день вартість інтернет-сервісу по замовленню і оплаті таксі Uber, заснованого всього п’ять років тому, оцінюється в $41 млрд. На думку аналітиків, первинне розміщення акцій компанії з Сан-Франциско може стати більш ніж успішним і навіть встати в один ряд з рекордним IPO китайського гіганта Alibaba.
Фотохостинг і соцмережа Pinterest, яка стартувала в 2010 році, зараз оцінюється приблизно в $5 млрд. У жовтні сервіс для короткострокової оренди житла Airbnb отримав оцінку на рівні $13 млрд, капіталізація сервісу з обміну файлами Box, чий дохід з січня склав $153,8 млн, досягла $10 млрд. Також інвестори очікують гучні IPO таких компаній, як Yodle, яка здійснює маркетингове просування в глобальній мережі, софт-розробника Palantir та музичного сервісу Spotify.
Потенційні власники таких очікувань є і в інших галузях. Наприклад, у секторі ресторанів швидкого харчування конкурентом мережі McDonald“s може стати Shake Shack, яка в народі отримала назву “бігмачна для хіпстерів”. Згідно з прогнозами аналітиків, після проведення розміщення ринкова вартість компанії складе більше $1 млрд. Виробник корму для домашніх тварин Blue Buffalo після виходу на IPO розраховує наростити свою капіталізацію до $3 млрд.
Нагадаємо, в 2014 році на Нью-йоркській фондовій біржі і Nasdaq компанії залучили $77 млрд в рамках IPO. В тому числі тут пройшло найбільше в історії розміщення китайського інтернет-гіганта Alibaba Group Holding Ltd. на $25 млрд.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас