Греція може провести позачергові вибори 25 січня, ринки Європи пішли в мінус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція може провести позачергові вибори 25 січня, ринки Європи пішли в мінус

Фондовий ринок
438
Парламент Греції в понеділок не підтримав урядового кандидата в президенти в ході третього і останнього раунду голосування.
Кандидатуру колишнього єврокомісара Ставрос Дімас, запропоновану прем’єром Антонісом Самарасом, підтримали лише 168 з 300 законодавців, тоді як для перемоги в третьому голосуванні С.Дімас повинен був набрати більше 3/5 (більше 180) голосів.
Згідно з грецьким законодавством, тепер в країні мають бути призначені позачергові загальні вибори до парламенту. А.Самарас вже оголосив, що проситиме про призначення майбутніх виборів на 25 січня. Дата буде затверджена в найближчі 10 днів.
Фондовий індекс Афінської біржі в ході торгів у понеділок втратив більше 11% на цих повідомленнях, але до 14:20 МСК його падіння сповільнилося до 8,5%. Зведений індекс Європи Stoxx 600 опустився на 0,2%. Дешевшають держоблігації Греції, а слідом за ними і інших проблемних країн єврозони, включаючи Іспанію та Італію. Прибутковість 3-річних держпаперів Греції підскочила майже на 1 процентний пункт, до максимуму з липня – 11,175%, для 10-річних бондів показник виріс на 99 базисних пунктів – до 9,46%.
Разом з тим курс євро практично стабільний у парі з доларом – $1,2190 проти $1,2182 на кінець північноамериканських торгів у середу, хоча і залишається поблизу біля мінімуму за два роки.
“Ці вибори будуть боротьбою між страхом виходу з єврозони і гнівом у зв’язку із заходами економії”, – відзначає професор європейської політики та економіки Афінського університету економіки і бізнесу Георгіос Пагулатос.
Політична невизначеність навколо Греції викликала минулого тижня зниження курсу євро до 2-річного мінімуму до долара, в понеділок європейська валюта торгується біля $ 1,2197. Фондовий індекс Афінської біржі впав з початку 2014 на 27%, свідчать дані агентства Bloomberg.
Напередодні голосування оглядачі західних ЗМІ пророкували “другу єврокризу” в разі провалу президентських виборів в Греції.
А.Самарас запропонував опозиції ряд поступок, щоб домогтися обрання парламентом нового президента і уникнути тим самим дострокових загальних виборів. Він хоче розширити правлячу коаліцію, а також провести дострокові парламентські вибори вже наприкінці 2015 року.
Якщо вибори будуть призначені на лютий (а можлива і більш рання дата – починаючи з 25 січня), то Греція не встигне завершити переговори з кредиторами про завершення програми кредитування країни, і великі шанси на прихід до влади лівої партії “СІРІЗА”.
Згідно з останніми опитуваннями, “СІРІЗА”, яка виступає за списання грецького боргу, отримала б зараз на виборах 26-27%, а партія Нова демократія, яку очолює А.Самарас, – 21-24%.
У грудні міністри фінансів єврозони ухвалили рішення продовжити програму фінансової допомоги Греції ще на два місяці, до лютого, щоб дати Афінам і кредиторам в особі Єврокомісії, Європейського ЦБ і МВФ додатковий час для зняття розбіжностей по економічній програмі. Таким чином, у разі парламентських виборів переговори про вихід з програми буде вести вже новий уряд.
Афіни з вересня не можуть отримати 7 млрд євро чергового кредитного траншу.
Бюджет Греції на майбутній рік, прийнятий парламентом, не отримав схвалення “трійки” кредиторів. Вони не вірять у те, що бюджет у результаті буде зведений з планованими дефіцитом в 0,2% ВВП, і пропонують додатково скоротити витрати на 2,5 млрд євро. Бюджет передбачає зростання економіки країни на 2,9% і первинний профіцит на рівні 3% ВВП.
Раніше уряд Греції обіцяв громадянам, що 2014 стане останнім роком дії програми, в рамках якої Афіни змушені проводити заходи жорсткої економії і перебувати під постійним контролем кредиторів.
У загальній складності з 2010 року кредитори виділили Греції майже 245 млрд євро, її економіка змогла повернутися до підйому, і в третьому кварталі нинішнього року зростання її ВВП було кращим серед країн єврозони – 0,7% порівняно з попередніми трьома місяцями. За підсумками 2014 зростання може скласти 0,6-0,8%. Зовнішній борг досяг при цьому 177,7% ВВП. У майбутньому році бюджет передбачає скорочення цього показника до 171,4% ВВП.
Уряд А.Самарас сам вирішив форсувати вибори президента, щоб вирішити політичну невизначеність в країні.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас