Кожен десятий українець став безробітним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кожен десятий українець став безробітним

Особисті фінанси
826
Держстат повідомив, що за підсумками третього кварталу 2014 рівень безробіття серед працездатних громадян України досяг рекордних 9,9%. За останній рік, за офіційними даними, втратили роботу 586 тис. громадян непенсійного віку, а також 514 тис. пенсіонерів, що працюють.
На українському ринку праці зафіксований сумний рекорд. За липень-вересень безробіття досягло 9,9% серед громадян працездатного віку і 9,5% серед осіб 15-70 років – це найвищий показник по третьому кварталу з початку XXI століття. В цілому по року рівень безробіття досяг 9,3% – такого високого показника не було, починаючи з 2004 року.
Тенденція нинішнього року докорінно суперечить звичайному сезонному коливанню безробіття. Показники третього кварталу зазвичай є найсприятливішими, що пов’язано з високою зайнятістю людей на зборі врожаю. Так, в липні-вересні 2013 року рівень безробіття серед українців працездатного віку становив 6,8%, тоді як в інші квартали року – 7,5-8,7%.
За даними статистичного відомства, станом на 1 жовтня 2014 безробітними в Україні вважалися 1,78 млн чоловік. При цьому загальний рівень трудових ресурсів (економічно активного населення) в країні Держстат оцінив на рівні 20122000 чоловік, що складає лише 46,8% населення України (без Криму).
Іншими словами, сьогодні на 100 офіційно працюючих українців припадає 113 утриманців (дітей, незайнятих, пенсіонерів).
Традиційно рівень безробіття значно вище серед працездатних чоловіків, ніж серед жінок – 10,8% проти 7,5%.
У Житомирі гірше, ніж на Донбасі
В першу чергу, втрата людьми робочих місць сталася на Донбасі. За офіційними даними, в Луганській області не працюють 10,4% осіб у віці 15-70 років, у Донецькій – 10,2%. Раніше на сході країни фіксувалася досить висока зайнятість, а тому ці регіони все ще не очолюють список найбільш проблемних на ринку праці. Найгірше ситуація йде в Житомирській, Чернігівській, Кіровоградській та Полтавській областях, де рівень безробіття коливається на рівні 10,5-10,9%.
За даними Держстату, за останній рік кількість безробітних на Донбасі підскочило на 81 тис. чоловік. Однак це в рази менше, ніж та кількість людей, які виїхали із зони АТО. Все це наводить на думку, що статистика вкрай неточна, і, ймовірно, показники ринку праці на сході України ще неодноразово будуть переглядатися.
Слід зауважити, що статистика зайнятості розраховується українським статвідомствами на основі методології Міжнародної організації праці. Усі міжнародні порівняння з безробіття базуються на показниках для осіб у віці 15-70 років.
Рівень безробіття в Україні поки що знаходиться на середньоєвропейському рівні: у третьому кварталі безробіття в 28 державах ЄС склало 10,1%. Найблагополучніша європейська країна – Норвегія (3,6%), а неблагополучні – Греція та Іспанія, де не має роботи кожен четвертий (25,9% і 24,2% відповідно).
Заробітчани не в рахунок
Тут слід враховувати, що в показник трудових ресурсів не включаються учні та студенти, які проживають в казармах військовослужбовці та курсанти, а також особи, які перебувають у місцях позбавлення волі, будинках-інтернатах і будинках престарілих. Крім того, до складу економічно активного населення не включаються заробітчани, які протягом року не проживають регулярно на даній території. Тобто українці, що працюють за кордоном, не тиснуть на внутрішній ринок праці, навпаки, вони підтримують вітчизняну економіку грошовими переказами з-за кордону.
Питома вага такого «економічно неактивного населення» в Україні дуже висока. У деяких регіонах (Чернівецька та Івано-Франківська) він перевищує одну третю частину офіційно зареєстрованого населення. Також високий цей показник у Тернопільській (32,5%), Рівненській (31,9%), Волинській (31,8%), Хмельницькій (30,8%) та Львівській (30,6%) областях. Характерно, що за останній рік найбільший приріст «економічно неактивного населення» зафіксований як раз на Донбасі, а також у Запорізькій та Хмельницькій областях.
Якщо навіть припустити, що лише один з трьох «економічно неактивних» працездатних громадян України не вчиться і не працює, тоді вийде, що рівень безробіття в країні становить вже не близько 10%, а всі 22%.
При цьому в органах Державної служби зайнятості зареєстровано лише 465 тис. чоловік як такі, хто не має роботи. По відношенню до населення працездатного віку цей показник становить лише 1,8%. Цей індикатор зазвичай і видається більшістю ЗМІ за офіційний рівень безробіття.
Яніна Несмачна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас