Валютна криза в Білорусі: уряд вводить мораторій на підвищення тарифів і цін на товари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютна криза в Білорусі: уряд вводить мораторій на підвищення тарифів і цін на товари

Світ
5941
Уряд Білорусі ухвалив рішення ввести мораторій на підвищення цін на споживчі товари, а також на будь-яке підвищення тарифів на послуги природних монополій та суб’єктів господарювання, що займають домінуюче становище на товарному ринку.
Дане рішення міститься в постанові Радміну N2017 від 19 грудня.
Згідно з документом, всім міністерствам, концернам та іншим держорганізаціям доручено “не допускати зростання відпускних цін на товари, вироблені підлеглими (входять до складу) організаціями”.
“Попередити керівників названих державних органів і організацій про персональну відповідальність за виконання даного доручення”, – підкреслюється в постанові.
Міністерству торгівлі, міністерству зв’язку та інформатизації, Білкоопспілки, облвиконкомам і Мінміськвиконкомам доручається не допустити зростання роздрібних цін на споживчі товари і забезпечити наявність широкого їх асортименту в торгових об’єктах, включаючи інтернет-торгівлю.
“Вважати недотримання асортиментного переліку торговельного об’єкта, незабезпечення належної викладки товарів у торговому обладнанні, недотримання законодавства про торгівлю при реалізації товарів через інтернет-магазин, а також перевищення роздрібних цін на товари порівняно з цінами, що діяли на 18 грудня 2014 року, грубим порушенням правил торгівлі, що тягне за собою наслідки відповідно до указу від 5 грудня 2014 N567 “Про додаткові заходи щодо захисту прав споживачів”, – підкреслюється в документі.
Також, міністерству економіки доручено запровадити мораторій на будь-яке підвищення тарифів на послуги природних монополій, а також суб’єктів господарювання, що займають домінуюче становище на товарному ринку, без відповідного дозволу уряду.
“Вважати рішення керівників Мінекономіки про підвищення таких тарифів без зазначеного дозволу підставою для відсторонення їх від займаних посад при дискредитуючих підставах”, – підкреслено в постанові.
Керівникам державних органів і організацій, що здійснюють державне регулювання сфери виробництва споживчих товарів, а також холдингів “Атлант” і “Горизонт” доручено забезпечити зростання поставок виробленої продукції в роздрібну торговельну мережу, включаючи торгові об’єкти системи споживчої кооперації без зростання відпускних цін. “Вважати невиконання зазначеного доручення несумісним з перебуванням керівників цих органів та організацій у займаних посадах”, – йдеться в документі.
Державному митному комітету, міністерству внутрішніх справ під персональну відповідальність їх керівників доручено забезпечити припинення нелегальних поставок товарів з-за меж Білорусі.
Керівникам держорганів і організацій доручено видати локальні правові акти про організацію роботи щодо стабілізації відпускних і роздрібних цін на споживчі товари з встановленням чіткої системи контролю та оцінки кадрів. “У разі невиконання вимог вносити в установленому порядку пропозиції про відсторонення керівників від займаних посад за дискредитуючими підставами”, – зазначено в постанові.
Крім того документом встановлено щоденний контроль за ситуацією на споживчому ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас